U Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić otvorio je izložbu „Jedan slikar, 10 fotografija, 20 umetničkih dela“. Izložba je ostvarena u saradnji Galerije slika „Sava Šumanović“ i Color Press Group, gde je postavljeno deset fotografija naših savremenih fotografa inspirisanih delima slikara Save Šumanovića, a izloženo je i 20 dela velikog umetnika, o kojima je govorila direktorica Galerije Vesna Burojević.

Savremeni fotografi, njih deset, koji su učesnici projekta snimili su savremenu crno-belu ili kolornu fotografiju, kao podsećanje na jednu od Savinih slika izloženih u Galeriji (Pijani brod, Mladi na klupi, Bar u Parizu, Kupačice, Na obali, Na livadi, Model u ateljeu…).

Pozdravljajući prisutne i ljubitelje umetnosti velikog slikara Save Šumanovića, potpredsednik Grujić je rekao da je Šumanović umetnik specifičnih osećanja prema čoveku, prirodi, ljubavi…i svaka njegova slika je slika opšteg pravca kao himna lepoti, himna životu, himna ljubavi. „U lavirintu osećanja dobili smo fotografije koje su danas pred nama, u kojima smo udahnuli nešto novo i posebno“, rekao je sekretar Grujić i dodao da „kao neko ko se u svom radnom iskustvu i time bavio, posmatrao sam ove fotografije sa posebnom pažnjom, jer svaka od njih je izvučena na poseban način i kroz njih smo uvučeni u lavirint, koji kao Šumanovićev „Pijani brod“ plovi u prostore njegove umetnosti“ naglasio je sekretar Grujić.

Po rečima direktorke Vesne Burojević, narednih 15 dana, koliko će ova postavka trajati, Galerija slika „Sava Šumanović“ biće drugačija, a sve to zahvaljujući angažovanju Roberta Čobana, direktora Color Press Group, koji je prepoznao značaj velikog umetnika i doveo deset fotografa da njegova dela prikažu na jedan drugačiji način, poseban način.

„Ove godine obeležava se 16. po redu memorijal posvećen Savi Šumanoviću pod nazivom „Klasično, moderno, vizionarsko“ stvaralaštvo našeg maestra Šumanovića, gde je današnja izložba upravo uvod u priču o savremenoj umetnosti i stvaralaštvu slikara, koji je pripadao realizmu, postkubizmu i neoklasicizmu. Dijalog posetilaca i slika sada je obogaćen jednom novom dimenzijom, izraženom kroz fotografiju, na kojoj se može videti da su razumeli i prikazali novu priču našeg slikara“, rekla je na kraju direktorka Burojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari