Drvodeljac Stojan Cuparić iz Nove Varoši ostao je veran tradiciji i jedan je od retkih majstora svog zanata u ovom delu Srbije koji još uvek izrađuje drvene kačice za čuvanje nakupljenog sira, kajmaka, paprika u pavlaci i turšija.
U svojoj radionici u gradskom naselju Šanac , Cuparić dnevno izradi četiri drvene kačice zapremine od pet do pedeset litara, a kupci su oni koji izbegavaju plastičnu ambalažu i drže do tradicionalnog načina zrenja mlečnih proizvoda i čuvanja zimnice. Ukoliko se uredno i pravilno održavaju čabrice mogu da traju godinama, a beli mrs i zimnica iz drvenih sudova specifičnog su ukusa i arome i imaju znatno bolju prođu na tržištu.
– Najviše porudžbina mi stiže iz sela sa Peštera gde domaćinstva još uvek kupe beli mrs u čabrove i čuvaju ga na tradicionalan način. Pored onih najvećih, sve više su tražene i čabrice manje zapremine, namenjene za poklone i slanje belog mrsa i zimnice rođacima i prijateljima koji žive u gradovima, kaže Cuparić.
Čamova građu za čabrice Cuparić seče u svom zabranu na padinama Zlatara ili je kupuje od komšija, pa je onda mesecima suši na tardicionalan način, na planinskom vazduhu i suncu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


