Da je pisanje najveća od svih taština, uverili smo se, po ko zna koji put, čitajući dnevnik doskorašnjeg generalnog direktora i glavnog urednika „Novosti“ Manojla Manja Vukotića (75) u rođendanskom broju „Danasa“ od 8-9. juna.


Pod naslovom „Vukotić media“, ovaj novinar iz Beograda oglašava, urbi et orbi, da je posle pet decenija u novinarstvu „uskočio u vrelu vodu izdavaštva“ i da će svoju izdavačku kuću otvoriti rukopisom Dobrice Ćosića.

„Novostima“, u kojima je potpisao osam i po miliona raznih (visokotiražnih) knjiga i stekao širok krug poslovnih partnera, ambiciozni izdavač beleži jedanaest pozitivnih poena:

„Novosti“ su na takozvanoj „listi 24 korupcionaške privatizacije“, koju nije, inače, sastavljala Evropska unija, nego domaći „stručnjaci“. Jedva čekam da „radna grupa“ završi i obelodani rezultate i da mi i taj krst skinu s vrata. „Novosti“ nemaju nikakve sličnosti sa „azotarama“, „agrobankama“ i sličnim aferama.

Prijatelji iz „Novosti“ me uveravaju da i oni jedva čekaju da Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Manojlu skine krst s vrata.

„Novosti“ nisu privatizovane. One su akcionarska kuća od 1992. godine.

Razmotrimo logički ovu konstataciju: „Novosti“ nisu privatizovane, iz čega konsekventno proizilazi da su akcionarsko društvo postale bez privatizacije. Šta, dakle, zaključiti o znanju književnog poslanika Vukotića, osim da je potpuni ignorant u pravnim stvarima.

Društveno preduzeće „Novosti“ svojinsku transformaciju započelo je 1991. godine, po tadašnjem Zakonu o društvenom kapitalu, emitovanjem i prodajom internih deonica. Postupak je nastavljen 1998. po drugom zakonu, ali je početkom 2000. godine poništen, a „Novosti“ su pripojene Saveznoj javnoj ustanovi „Borba“. Oktobra 2002. godine „Novosti“ su ponovo organizovane kao akcionarsko društvo sa 63 odsto privatnog kapitala (zaposlenih i penzionera), 30 odsto državnog i sedam odsto PIO Fonda. Na ovaj način „Novosti“ jesu privatizovane, odnosno, započeta je svojinska transformacija u akcionarsko društvo. Za razliku od Vukotića, ovaj stepenik u svojinskoj transformaciji „Novosti“ nije predvidela pokojna Verica Barać, na koju Manjo besramno aludira pominjući domaće „stručnjake“.

Promenjena je vlasnička struktura 2006. godine, jer je 470 malih akcionara odlučilo da proda akcije.

Okolnosti pod kojima je 430 malih akcionara „slobodno“ odlučilo da akcije proda baš jednom jedinom biznismenu, „dobrom, poštenom i iskusnom, iza i ispred kojeg stoji Vukotić“ zna upravo Vukotić.

Akcije su prodate na berzi. Javno.

Zašto je onda Manojlo insistirao da se akcije prodaju isključivo preko Brokersko-dilerskog društva „Citadel“?

Akcionari su po akciji dobili 3.400 evra, što je dosad najveća cena u Srbiji.

Ali, zaposleni i penzioneri su imali samo po deset akcija, u proseku, što znači da su za svoje akcije dobili mnogo manje novca nego mali akcionari nekih drugih kompanija, pivara ili farmaceutskih kuća, na primer.

Država je zadržala 30 odsto.

Da li je, pritom, učestvovala u raspodeli dobiti, a kasnije u pokriću gubitaka, srazmerno vlasničkom ulogu?

Država je, sve vreme, ostala da upravlja.

Preko Slobodana Orlića, Srđana Đurića ili Nebojše Krstića, koji su se jednom godišnje pojavljivali da potvrde Vukotićeve izveštaje o uređivačkim i poslovnim uspesima?

Nije promenjena delatnost kuće.

Nesporno, ali ostaje nejasno po kom osnovu su onda, „Novosti“ plaćale enormne konsalting usluge „eksperata“ za lučku delatnost.

Radnici nisu otpuštani, a zaštićeni su najboljim Kolektivnim ugovorom u Srbiji.

Radnici su, naprotiv, nekontrolisano primani, bez ikakvog plana i programa, suprotno.

Pravilniku o sistematizaciji, po rođačkim, kumovskim, plemenskim i društvenim vezama, a „najbolji“ Kolektivni ugovor Vukotić nikada nije poštovao.

Deset godina, svakog 1. i 15, zaposlenima su isplaćivane zarade.

Kao i ranijih 47 godina, koliko „Novosti“ traju pre Manojla.

S tim što rasponi u tom „mračnom“ periodu nisu bili od 300 do 7.000 evra.

„Novosti“ su najtiražnije i najprodavanije dnevne novine u državi u 2012. godini i u prva četiri meseca ove godine.

„Novosti“ su decenijama na toj poziciji, samo su pre 12 godina imale duplo veći tiraž, a dvostruko manje zaposlenih.

Konačni rezultati Vukotićeve vladavine „Novostima“ svode se ovih dana: nagomilani gubici prelaze milijardu dinara.

Autor je član Kompanije Novosti do 2007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari