Poljoprivrednici sa područja Sombora privode kraju jesenju kampanju, koja će, izuzev dubokog oranja, biti okončana ove sedmice. Preostalo je, naime, da se koren repe izvadi sa oko 300 hektara, rod kukuruza ubere sa oko 800 ha, a pšenicom će biti zasejana tek poneka njiva.
Vreme je veći za sumiranja rezulata, a uočljive su razlike u prinosima između preduzeća, većih kompleksa, i zemljoradnika. Preduzeća, na primer, ostvarila su prosečan prinos šećerne repe od skoro 52 tone po hektaru, a zemljoradnici 46,3 t/ha. Velika je razlika i u prinosima kukuruza, koji je uzgajan čak na 41.028 hektara. Prema podacima Odseka za plan i statistiku grada Sombora, na ekonomijama preduzeća prosečan prinos merkatilnog kukuruza je 8,1 tona suvog zrna po hektaru, a na njivama zemljoradnika 5,7 t/ha. Razlike se najčešće objašnjavaju ulaganjima i kvalitetom obrade. Odnosno, ko je više uložio, primenio punu tehnologiju, više i ubire, a neophodna je i napomena da i mnogi zemljoradnici postižu izuzetne prinose. Nažalost, nije ni mali broj njiva sa veoma skromnim učinkom.
Poljoprivrednici su dosad pšenicom zasejali blizu 18.900 hektara, a poodmaklo vreme i ta brojka potvrđuju da plan setve od 20.380 hektara nije ostvaren. Kao najčešći razlog navode se visoke cene mineralnih đubriva, odnosno „makaze“ cena, nesklad između cene pšenice i visine ulaganja, koja su ove jeseni bila veća za oko 80 odsto nego prošle jeseni.
– Pšenica sejana u najoptimalnijem roku, u oktobru, nikla je, dobro se razvija, a većse oseća suša, pa bi kiše veoma dobrodošle za dalji razvoj useva – kaže za Danas Vladimir Sabadoš, direktor somborskog „Agroinstituta“, područne poljoprivredne službe, dodajući da je evidentno da je ove jeseni manja upotreba mineralnih đubriva.
Ratarima preostaje još jedan značajan posao – izoravanje zimske brazde. Dubokim oranjem još treba obuhvatiti dvadesetak hiljada hektara, a taj posao u dobroj meri će zavisiti od vremenskih prilika.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


