Kako je izgledao Berlin na početku Drugog svetskog rata? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Jugoslovenski listovi Pravda i Vreme na današnji dna pre tačno osamdeset godina pišu o Berlinu na početku Drugog svetskog rata.

Kako je izgledao Berlin na početku Drugog svetskog rata? 2List Pravda piše o Berlinu u drugom mesecu rata. Najviše se osećaju propisi o zamračenju grada koji se strogo sprovode. Plašeći se vazdušnih napada, mesne vlasti su propisale ovo pravilo. Svetla ima samo u nekim ulicama i raskrsnicama dok su kuće i prozori i dalje zamračeni.

Berlinske vlasti teže da ograniče sistem ishrane, ali ne postoji strogo ograničenje za sve vrste namirinica. Drugi problem je loženje, iako Nemača ima velike zalihe uglja, zavedena su ograničenja, piše list Pravda.

List Pravda donosi i priču o ženi iz Holandije, Loti Plat koja pogađa događaje koji su se odigrali u prošlopsti. Ona je radila pod kontrolom naučnika, ali nisu mogli da objasne ove neobične sposobnosti. Poznata je priča da je držeći komad mramora iz jedne zbirke rekla da potiče iz Pompeje, što se kasnije ispostavilo kao istina.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Prema izveštajima koje su danski listovi objavili, Finska je mobilisala 100.000 ljudi. Isti izvori tvrde da je finska dobro snabdevena avionima, topovima, Kako je izgledao Berlin na početku Drugog svetskog rata? 3puškama i municijom. U mnogim gradovima podižu se barikade, piše list Vreme.

List vreme prenosi da je finska vlada organizovala centralu koja će stalno izveštavati narod o merama i naredbama. Zatvorene su i visoke škole širom Finske.

Predsednik Kraljevske vlade Dragiša Cvetković je proveo četiri dana na putu po desnoj obali Vardara. U Skoplju je poručio da će pristupiti izgradji Jadranske pruge preko Peći i Crne Gore, piše list Vreme.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari