Deveti sajam suvomesnatih proizvoda, popularna pršutijada, otvorena je juče u zlatiborskom selu Mačkatu i trajaće do nedelje. Dvadesetak proizvođača iz užičkih i zlatiborskih sela izložilo je goveđu i svinjsku pršutu, kobasice, slaninu i ovčju stelju, za koje stručnjaci procenjuju da su za nijansu slabijeg kvaliteta nego prošle godine. Najbolje proizvode i to četvrti put, ponudio je Nikola Brkovićiz užičkog sela Kačer.
– Priznanje znači potvrdu uspeha tradicionalne proizvodnje koju će sigurno nastaviti moji sinovi, ali i veću prodaju. Godišnje povećavamo proizvodnju za desetak odsto i sarađujemo sa poznatim kupcima, rekao je Nikola, koji je zanat nasledio od oca Milije.
Prema rečima dr Velibora Stojića, profesora na Veterinarskom fakultetu u Beogradu i predsednika stručnog žirija, ove godine za dvadeset odsto je manji broj proizvođača koji su prijavili svoje proizvode za ocenjivanje.
– Neobično je to da su svi proizvođači na ocenjivanje doneli proizvode slabijeg kvaliteta od onih koji su izložili, poručio je Stojići objasnio da su mogući razlozi za slabiji kvalitet to što neki proizvođači žele brzu i laku zaradu. On smatra da su i cene visoke, jer kilogram goveđe pršute košta 1.300 do 1.500 dinara, svinjske 1.100 do 1.400, ovčje stelje 1.200 dinara, slanine i kobasice 600 do 850, a čvaraka 1.000 dinara.
Pršutijadu je otvorio Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor, a gost sajma bio je Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


