Kada je pre tačno godinu i po dana Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima, u intervjuu za Danas rekao da je u toku prepravljanje istorije Drugog svetskog rata, nije ni slutio koliko je bio u pravu. Kasniji događaji u Srbiji u vezi sa rehabilitacijom komandanta Ravnogorskog pokreta Dragoljuba Mihailovića su mu dali za pravo.


– Ako me pitate šta je bolje – zrnce pravde ili nepravda, uvek ću odgovoriti – zrnce pravde. Znate, meni je potpuno jasno da čak i kad poslednji nacista umre, bitka nije gotova, jer počinje iznova i iznova, pričao je Zurof, koji je ove sedmice došao u Beograd da bi podržao nameru gradskih vlasti da nekadašnji nacistički logor na Starom sajmištu postane memorijalni centar. Zurof je tako učestvovao u radu komisije za izradu ovog memorijalnog kompleksa.

– Iskreno suočavanje sa istorijom je najbolji način da se izgradi bolja budućnost, rekao je Zurof, kao i da je „pomirenje jedino moguće ako se bude iskren u vezi o onim što se dogodilo na Balkanu“. Mediji na Zapadu vole da ga predstavljaju kao poslednjeg lovca na naciste, a ovaj šezdesetšestogodišnjak izazvao je pažnju domaće javnosti tvrdnjama da masovno ubistvo oko 8.000 muslimana u Srebrenici jula 1995. nije genocid i da je bila politička odluka da se ovaj masovni zločin tako nazove.

Efraim Zurof rođen je 5. avgusta 1948. u Njujorku. Kada se 1970. preselio u Izrael završio je studije istorije na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, a doktorirao je na istoriji Holokausta. Od 1979. nalazi se na čelu Centra Simon Vizental, pa se odselio nazad u Njujork. Zahvaljujući njemu pronađen je i odveden pred sud u Hrvatskoj Dinko Šakić, komandant logora Jasenovac, kao i mađarski žandarm Šandor Kepiro (oslobođen). Još 2002. godine njegov centar pokrenuo je u devet evropskih zemalja – Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Poljskoj, Rumuniji, Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Nemačkoj, operaciju „Poslednja šansa“. Cilj i ideja operacije je bila da se otkriju preostali nacisti. Radio je i kao savetnik vlade Ruande, a predavao je sedam godina vojnicima izraelske armije. Tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić kandidovao je Zurofa 2008. godine za Nobelovu nagradu za mir. Počasni je građanin Novog Sada, a 2010. godine je dobio Orden princa Trpimira od tadašnjeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, zbog borbe protiv revizije istorije. Oženjen je sa Efrat i ima četvoro dece i 11 unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari