Nakon više godina ponovo je najgledaniji video-snimak u mađarskim medijima onaj koji se u javnosti pojavio 2011, a načinjen je ranije u diskretnom kutu zagrebačkog restorana “Marcellino”. Dvojica sede nasuprot jedan drugome: Ivo Sanader, tada hrvatski premijer, i Žolt Hernadi, prvi čovek najvećeg mađarskog preduzeća MOL (Mađarska naftna industrija). Prvi je u zatvoru, zbog korupcije, a drugi je na poternici Interpola, zbog davanja mita od 10 miliona evra.


Na kratkom video-zapisu Sanader neki predmet, nalik na notes, stavlja na sto, Hernadi počinje da piše nešto u dotični notes, pa se zamisli, potom vadi svoj (valjda) mobilni telefon, pa dugo ili računa ili šalje SMS, da bi konačno upisao nešto u notes, koji predaje Sanaderu; i kao posle valjano obavljenog posla, skida svoje naočare za čitanje i stavlja ih u džep.

Posle pola decenije stvari su se ubrzale u slučaju INA-MOL. Hrvatski zvanični organi već godinama traže da se predsednik MOL-a pojavi pred sudijama u Zagrebu, ali odgovor Budimpešte uvek je bio negativan. MOL je ne samo mađarski nacionalni simbol, jedina kompanija regionalnog značaja čije je deonice (oko 25 odsto) otkupila i država, nego je Žolt Hernadi i bliski saradnik premijera Viktora Orbana, sa kojim redovno deli ložu na fudbalskim stadionima, navijački grickajući obavezne semenke.

Pozadina javnog dela priče je dosta jednostavna: šireći svoj regionalni uticaj, MOL je ušao i u hrvatsku Inu. Nije se zaustavio samo na običnim dividendama nego je hteo i kontrolni paket. Navodno zato je trebalo platiti 10 miliona evra i to, opet navodno, predati premijeru Sanaderu. Na pomenutom snimku nisu brojane pare, ali je nešto predato.

Pošto je Hrvatska 1. jula postala punopravna članica Evropske unije, osetila je da su joj pozicije ojačale. Razmenjene su kritike na relaciji Zagreb – Budimpešta i to zbog Ine. Navodno je premijera Orbana razbesnela izjava hrvatskog ministra finansija Slavka Linića da je „Mađarska loš partner”.

Ali pre toga je Hrvatska izdala međunarodnu poternicu za Hernadijem, tome se pridružio Interpol i tako prvi čovek najveće mađarske kompanije ne može da napusti teritoriju svoje zemlje, jer će biti uhapšen. Inače, nadležni mađarski sud treba da se izjasni o zahtevu za izručenje i teško je zamisliti da će na tacni isporučiti Hernadija. Pravni eksperti inače savetuju šefu MOL-a da uzme mađarskog i hrvatskog advokata i da se pojavi pred nadležnima u Zagrebu, pošto, navodno, nije skrivio ništa.

Na ovu diplomatsku paljbu reagovala je mađarska vlada. Predsedavao je sam premijer, koji je dva dana pre toga bio na operaciji zbog jedne ranije povrede, koju je zadobio igrajući svoj omiljeni sport, fudbal. Neki analitičari smatraju da nije slučajno izabrano vreme hirurške intervencije, jer ovako Orban se nije mogao pojaviti na jednoj međunarodnoj tribini o pojavama antisemitizma. Tako je njegovom zameniku Tiboru Navračiću zapao zadatak da u ime vlade prizna da je i mađarska država pomagala u istrebljenju svojih sugrađana Jevreja za vreme Holokausta. To je istorijska izjava jedne desničarske vlade, ali je nije izgovorio premijer.

Međutim dva su dana već bila dovoljna da se Orban oporavi i žestoko uzvrati Hrvatima. Ministar spoljnih poslova Janoš Martonji je hitno otkazao svoje učešće na Croatia Forumu o energetskoj bezbednosti u Dubrovniku. Zatim su najavili da će prodati svoje Ina deonice. MOL je još zaoštrio ovaj stav time da Hrvatska više nema prvenstva u kupovini deonica. Vlada je najavila da će pronaći i pravne mere protiv Ine i hrvatskog partnera.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je bio pomirljiviji, rekavši da se ne radi o ratu i da čak i ima razumevanje za mađarsko reagovanje, ali da vlada nema uticaja na rad pravosudnih organa.

Trgovina umesto hapšenja

Hrvatska bi trebalo da razmotri kupovinu gotovo 50 odsto udela koje MOL ima u Ini kako bi sprečila nanošenje štete bilateralnim odnosima, izjavio je juče mađarski premijer Viktor Orban. „Izvanredni kvalitet odnosa Mađarske i Hrvatske vrlo je važan. Toliko važan da ne sme biti uništen pitanjem neke kompanije ili pitanjem nekog poslovanja, rekao je Orban, preneo je jutarnji.hr. „Mi ćemo prihvatiti ako oni u Hrvatskoj žele da nastave određene aktivnosti pod okriljem države i preuzmu određenu imovinu u državne ruke, kao što smo mi ranije učinili sa skladištima gasa, ali to se mora učiniti na civilizovan način bez hapšenja ili bez podizanja poternica“, kazao je Orban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari