Britanija i Sjedinjene Države oštro su juče kritikovale Libiju zbog svečanog dočeka koji je priređen Abdelu Basetu al Megrahiju, osuđenom za rušenje američkog putničkog aviona iznad Škotske pre više od 20 godina kada je stradalo 270 putnika i članova posade. Škotski sud doneo je oslobađajuću presudu bivšem agentu libijske obaveštajne službe iz humanitarnih razloga. On, naime, boluje od raka prostate koji je u odmakloj fazi, i lekari procenjuju da su mu preostala još oko tri meseca života.

Na hiljade ljudi pozdravilo je Al Megrahija na aerodromu u Tripoliju, gde su bili i članovi njegove porodice. Hajma Fatma (95), Megrahijeva majka, istakla je da osamnaest godina nije provela Ramazan sa svojim sinom. „Žrtve bombaškog napada znaju da moj sin nije kriv, on ne bi ni pile ubio kod kuće niti je izazvao katastrofu iznad Lokerbija“.

Dopisnici iz Tripolija navode da su Libijci srećni zbog povratka Megrahija, čiji se dolazak poklapa sa predstojećom proslavom 40-godišnjice od dolaska Moamera el Gadafija na vlast. Magrahi je inače pozvan da prisustvuje proslavi kao specijalni gost.

Visoki libijski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je ranije da je Megrahi model libijskog građanina koji se žrtvovao za svoju zemlju i dodao da on apsolutno neće biti tretiran kao zatvorenik.

Odnosi između Libije i Zapada su se u poslednjih nekoliko godina znatno poboljšali, ali je britanski šef diplomatije Dejvid Miliband rekao da su prizori „herojskog“ dočeka Al Megrahija bili „duboko uznemirujući“. Miliband je dodao da će ponašanje Libije u narednim danima odrediti stav međunarodne javnosti prema povratku te zemlje u „zajednicu civilizovanih nacija“.

Objavljujući odluku o oslobađanju Al Megrahija, škotski ministar pravde Keni Mekaskil je rekao da je obaranje aviona iznad Lokerbija bilo „svirepi zločin“ i da prihvata kaznu koja je izrečena libijskom državljaninu. On je, međutim, dodao da Al Megrahija sada „čeka kazna koju mu je izrekla viša sila“, aludirajući na činjenicu da će umreti. Oslobađanju Al Megrahija su se odlučno protivili američka vlada i deo porodica žrtava, među kojima je bilo 189 američkih državljana. Predsednik Barak Obama je rekao da je njegova administracija škotskoj vladi jasno stavila do znanja da bi oslobađanje bivšeg libijskog agenta bilo greška. On je dodao i da je Vašington od vlade u Tripoliju tražio da Al Megrahi ne bude dočekan kao heroj, već da mu se odredi kućni pritvor. Sam Al Megrahi, koji od početka tvrdi da nije bio umešan u eksploziju aviona, posredstvom advokata izdao je saopštenje u kojem ponavlja da je nevin i navodi da saučestvuje u bolu porodica žrtava, a „onima koji mu žele zlo“ poručuje da im „neće uzvratiti istom merom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari