Najboljim učenicima dodeljene nagrade Ponos Kragujevca 1Foto: V. G.

Najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu, dodeljene su sinoć diplome Ponos Kragujevca.

Nagradu, koja je ove godine ustanovljena u Kragujevcu, dobio je 151 učenik koji je tokom protekle školske godine osvojio neko od prva tri mesta na republičkom ili međunarodnom takmičenju iz različitih naučnih oblasti, sporta, umetnosti i uslužnih delatnosti.

Odbronici Skupštine grada su jednoglasno ustanovili ovu nagradu kojom, kako su istakli, Kragujevac podržava uspeh, nagrađuje znanje i rad i javnost upoznaje sa postignućima učenika srednjih i osnovnih škola.

Pre početka svečanosti ispred Skupštine grada vladala je karnevalska atmosfera.

Mnoštvo svečano obučenih đaka, koji su u pratnji roditelja i nastavnika došli po svoje zaslužene nagrade.

Najboljim učenicima dodeljene nagrade Ponos Kragujevca 2
Foto: V. G.

Na platou su se čuli zvuci klasične muzike koju su izvodili Mima Stevanović i Aleksa Sretenović, učenici Muzičke škole dr Miloje Milojević.

U svečanoj sali učenike i nastavnike pozdravio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i član Gradskog veća za sport Dušan Aleksić.

Ispred nastavnika, koji zauzimaju važno mesto u uspesima kragujevačkih osnovaca i srednjoškolaca, prisutnima se obratila direktorka Prve kragujevačke gimnazije i predsednica aktiva direktora srednjih škola Slavica Marković. Ona je istakla da je prezadovoljna uspesima kragujevačkih đaka.

– Ova svečanost i okupljena mlada populacija pokazuje koliko su svi učenici osnovnih i srednjih škola svestrani i koliko su zainteresovani za sve ono što čini školu. Ne samo za redovnu nastavu, već za sve ono drugo što školu čini važnom za budućnost, za ono čime su odlučili da se bave. S obzirom da se tokom dve prethodne školske godine radilo u izmenjenim uslovima, ova se može smatrati uspešnom bez obzira na sve poteškoće i promene u metodima rada. Đaci i profesori su zaista vredno radili, što pokazuju i rezultati, istakla je Marković za Danas.

Među učenicima koji su dobili nagrade bilo je mnogo „prirodnjaka“, koji su se posvetili izučavanju matematike, fizike, programiranja, ali i tehničkih nauka, pa su tako učenici Prve tehničke škole osvajali medalje na republičkim takmičenjima iz oblasti građevinske konstrukcije.

Učenici jezičkih smerova bili su odlični na Književnoj olimpijadi, koja se svake godine tradicionalno održava u Sremskim Karlovcima, dok su svojom veštinom na klaviru, harfi, harmonici i drugim instrumentima na takmičenjima oduševili učenici Muzičke škole dr Miloje Milojević.

U uslužnim delatnostima istakli su se učenici TUŠ Toza Dragović, koji su osvajali nagrade u pravljenu koktela, dekantiranju vina i spremanju dezerta, a nagrade su dobili i najbolji učenici među sportistima.

O svojim uspesima i o tome koliko im ova nagrada znači za Danas je govorilo nekoliko kragujevačkih učenika.

Najboljim učenicima dodeljene nagrade Ponos Kragujevca 3
Ana Milojević, Foto: V.G.

Učenica Druge kragujevačke gimnazija Ana Milojević nagradu Ponos Kragujevca dobila je za prvo mesto na Književnoj olimpijadi u Sremskim Karlovcima. Ona objašnjava da je sama činjenice da se Olimpijada održava u najstarijoj gimnaziji u Srbiji motiviše.

– Sremski Karlovci su prelepo mesto, a Gimnazija još lepša. Ove godine konkurencija je bila velika i test je bio izazovan.

Pitanja su uglavnom takva da treba da prepoznamo književno delo ili autora na osnovu biografskih podataka i odnose se na književna dela iz celog programa.

Ana ističe da je za Književnu olimpijadu počela da se sprema još sredinom januara, jer je u februaru bilo opštinsko takmičenje, ali da dela obnavlja još od prve godine srednjoškolskog obrazovanja.

– Književnost je moja ljubav i to je nešto što me odavno ispunjava. Ona će uvek biti nešto što volim i moj hobi, a sigurna sam da ću i budućnost bazirati ne nekoj društvenoj nauci.
Među brojnim knjigama koje je pročitala, Ana kao najomiljenije delo izdaja Stranca, Albera Kamija, koji je ujedno i njen omiljeni autor.

Osvajač nagrade na republičkom takmičenju iz fizike Uroš Milovanović, ovu godinu je iskoristio da se rasterećeno priprema za takmičenja koja obuhvataju prirodne nauke, jer je zahvaljujući brojnim nagradama koje je dobio tokom školovanja sebi obezbedio upis na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Najboljim učenicima dodeljene nagrade Ponos Kragujevca 4
Uroš Milovanović, Foto: V. G.

Ovogodišnji plasman na olimpijadu iz oblasti fizike samo je potvrdio njegove dosadašnje uspehe.

– Sa takmičenjima sam počeo čim sam dobio mogućnosta za to, u trećem razredu osnovne škole. Volim sam koncept takmičenja, volim da se spremam za njih i da tamo uvek upoznam neke nove i zanimljive ljude, to je uvek poseban događaj. Žao mi je što na fakultetu, koji je potpuno drugačiji, neće biti takmičenja u ovom formatu koji je meni veoma ugodan.

Uroš ističe da je na takmičenjima generalno dobro prolazio Iiuvek se vraćao sa nagradama, a ovo je prvi put da i grad Kragujevac prepoznaje uspehe najboljih učenika i za to im dodeljuje diplome.

Ovaj budući brucoš ističe da su ga uvek privlačile prirodne nauke, pre svega matematika i fizika, ali da svaki prirodnjak u sebi ima nešto što mu leži i u društvenim naukama. Za Uroša je to sociologija.

Pijanistkinja i osvajačica prve nagrade na republičkom takmičenju iz predmeta Teorija muzike Sofija Zuvić muzikom se bavi već deset godina.

Najboljim učenicima dodeljene nagrade Ponos Kragujevca 5
Sofija Zuvić, Foto: V. G.

Njen instrument je klavir koji, kaže, može da svira samo onaj ko uživa u muzici, budući da on zahteva vežbanje od šest sati svakog dana.
Sofija je i pored toga pronašla vremena da se spremi za takmičenje iz Teorije muzike i solfeđa.

Opšte je poznato da su pitanja iz teorije mnogo teža neko praktični zadaci, ali Sofija objašnjava da na takmičenju svaki učenik dobije nekoliko notnih zapisa i njihov zadatak je da označe intervale, tonalitete, da isprave ritmičke greške, tako da ima mnogo praktičnih zadataka.

– Ove godine takmičenje je bilo online, dok smo ranije nas 20-tak u učionici radili zadatke koji se boduju. Zadaci su akordi, lestvice, kvinta, sve što ima veze sa muzikom. Na taj način se učvršćuje i praktično znanje jer sve ono što sviramo, treba da prepoznamo i rešimo u tim zadacima, ističe ova mlada Kragujevčanka.

Učenik Prve tehničke škole Miloš Ćirović se ove godine prvi put takmičio i odmah je osvojio prvu nagradu na republičkom takmičenju u oblasti građevinske konstrukcije.

Ovaj učenik drugog razreda u svojim crtežima vodi računa o tome kako neki objekat treba da izgleda, ali i da bude bezbedan, pa može da se kaže da njegovi crteži postavljaju temelj budućim građevinama.

Najboljim učenicima dodeljene nagrade Ponos Kragujevca 6
Miloš Ćirić, Foto: V. G.

– Građvinske konstrukcije su crtački predmet, tako da na takmičenjima crtamo osnovu nekog objekta, presek, temelj, zidove, međuspratne konstrukcije, sve ono što podrazumeva jedan objekat. Naša preciznost, razmere i odnosi između elemenata sve se to na kraju boduje i dobija se konačna ocena.

Miloš ističe da je za njega veoma značajno što je već u drugom razredu osvojio prvo mesto na repličkom takmičenju tako da se u budućnosti nada novim uspesima.

Za njega je manifestacija Ponos Kragujevca zanimljiva, jer je to način da neko prizna rad i trud koji su učenici uložili tokom školske godine.

Učenica Prve kragujevačke gimnazije Petra Bojčić učestvovala je na Književnoj olimpijadi u Sremskim Karlovcima i osvojila treće mesto.

Najboljim učenicima dodeljene nagrade Ponos Kragujevca 7
Petra Bojčić, Foto: V. G.

Iako se spremala svakodnevno ništa joj nije teško palo, jer je književnost njena velika ljubav još iz osnovne škole, a imala je, kaže, i odlične profesore koji su joj pružili podršku u tom procesu.

– Ova nagrada mi mnogo znači. Od petog razreda moj san je bio da je osvojim i ove godine mi se želja ostvarila. Sada je to treće mesto, ali se nadam da će sledeće godine biti još nagrada i iz drugih predmeta. U prethodne dve godine zbog pandemije nismo mogli da se takmičivo i evo 2022. je izgleda za mene bila ta godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari