Program evropskog partnerstva sa opštinama ( EU PROGRES) organizovao je nedavno seminar o brendiranju, na kome se okupilo tridesetak turističkih poslenika i predstavnika opština Nova Varoš, Ivanjica, Novi Pazar, Prijepolje, Raška, Tutin i Sjenice. Zaključeno je da su netaknuta priroda Uvca, Peštera i Golije, zdrava hrana i tradicionalni proizvodi, izuzetno kulturno-istorijsko nasleđe i zimski sportovi samo neki od potencijalnih brendova ovog dela Republike.


Seminar je održan u okviru aktivnosti EU PROGRES koje imaju za cilj da lokalnim samoupravama sa ovog područja pomognu da unaprede identitet i poboljšaju imidž svojih opština, što je preduslov za priliv turista, privlačenje novih investicija i poboljšanje plasmana proizvoda. Učesnici ovog skupa, održanog u Sjenici, imali su prilike da se upoznaju sa osnovama brendiranja i da analiziraju potencijale i vrednosti svojih oblasti , kao i prednosti u odnosu na druge sredine.

– Najvažnije je da u izradi brenda razumete svoje ciljne grupe i načine na koje ono što nudite može da im bude atraktivno. Važno je i da shvatite na koji način se ističete u odnosu na konkurenciju i šta vas to čini zaista drugačijim. Trebalo bi i da delujete lokalno i u svakoj prilici predstavljate ono šti je autentično i čime se ponosite, a da razmišljate globalno i ponudite to na takav način koji će biti atraktivan i onima koji dolaze iz drugih krajeva, rekao na skupu Tom Bankl, izvršni direktor Jelou Rejlroda, britanske kuće specijalizovane za brendiranje, koja, inače, pruža konsultansku podršku EU PROGRES.

Seminar je, inače, bio prvi u nizu aktivnosti na ovom polju. U narednoj fazi projekta, razvojne agencije i turističke organizacije pripremiće predloge, a EU PROGRES će izabrati jednu od destinacija za koje će izraditi planove za brendiranje, a zatim i podržati realizaciju najrelevantnijih programa. Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su 300.000 evra za podršku aktivnosti iz oblasti brendiranja u jugozapadnoj i južnoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari