Objavljena Šangajska lista po naučnim oblastima: U jednoj je Beogradski univerzitet na 40. mestu u svetu 1Beogradski univerzitet Foto: Stanislav Milojković

Na upravo objavljenoj Šangajskoj listi po naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu (UB) se plasirao u 13, od 55 naučnih polja, a najbolji rezultat ostvario je u oblasti nauka i inženjerstva tekstilnih materijala, gde je zauzeo visoko 40. mesto.

Izuzetno dobru poziciju i ove godine UB drži u oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane, gde je između 51. i 75. mesta, kao i lane.

Na rang-listi između 201. i 300. mesta Beogradski univerzitet se nalazi u fizici, veterinarskim naukama, kliničkoj medicini i stomatologiji, a između 301. i 400. mesta u matematici, poljoprivredi, javnom zdravlju, farmaciji i psihologiji.

U oblastima ekologija i obrazovanje naš najveći i najstariji univerzitet je zauzeo plasman između 401. i 500. mesta.

Podsetimo, osim globalne Šangajske liste najboljih svetskih univerziteta, jednom godišnje se objavljuje i takozvana GRAS lista, koja predstavlja najsveobuhvatnije i najobjektivnije rangiranje svetskih univerziteta po naučnim oblastima.

Više od 1.900 od 5.000 univerziteta u 104 zemlje i regiona uvršteno je na ovogodišnjoj rang listi.

Najbolji plasman imaju univerziteti iz Sjedinjenih Američkih Država, koji su učvrstili svoje pozicije u 30 naučnih oblasti.

Rangiranje koristi niz objektivnih akademskih indikatora i podataka za merenje učinka svetskih univerziteta u relevantnim oblastima, uključujući međunarodne akademske nagrade, vrhunska akademska dostignuća, kvalitet istraživanja i međunarodnu saradnju.

Zoran Nikolić, profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu, objašnjava za Danas da je nauka i inženjerstvo tekstilnih materijala mala disciplina i da je ove godine prvi put izdvojena kao zasebna od inženjerstva materijala, pa sada ima ukupno 55 oblasti za rangiranje, dok ih je lane bilo 54.

U poređenju sa prošlom godinom, broj oblasti u kojima se pojavljuje Beogradski univerzitet na GRAS listi je ostao isti, s tim što smo ispali iz oblasti tehnologija instrumentacije, a pojavili smo se u inženjerstvu tekstilnih materijala.

– Lista na kojoj su rangirani najbolji univerziteti u nauci i inženjerstvu tekstilnih materijala je mala, neveliki broj univerziteta se na njoj rangira, a među njima se našao i Beogradski. Preovlađuju kineski univerziteti. Najznačajniji istraživač u toj oblasti kod nas je profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Mirjana Kostić, a ubedljivo najveći dopinos daju TMF, zatim Institut Vinča i Fizički fakultet – kaže Nikolić, koji izuzetno dobar plasman UB u ovoj disciplini objašnjava činjenicom da je u poslednjoj godini objavljeno dvostruko više naučnih radova nego što inače objavljujemo.

Nikolić pojašnjava i da su rang-liste univerziteta po određenim naučnim poljima relativno kratke jer neki univerziteti nisu konkurencija, odnosno nemaju određene discipline.

– Zanimljiv je, recimo, primer Moskovskog univerziteta koji je znamenito jači od našeg, ali nema mogućnosti da se iskaže u puno disciplina. Kao da je specijalizovan ili istovremeno vankonkurentan za silne discipline, tako da je Univerzitet u Beogradu na GRAS listi bolje pozicioniran od Lomonosova – kaže Nikolić.

U prilog tome svedoči podatak da je Lomonosov rangiran u sedam naučnih oblasti, a na globalnoj Šangajskoj listi univerziteta se nalazi između 101. i 150. mesta.

S druge strane, Univerzitet u Ljubljani je na GRAS listi plasiran u 15 oblasti, dok je na „običnoj“ Šangajskoj od 601. do 700. mesta.

Zagrebački univerzitet je rangiran u 12 naučnih oblasti, a na globalnoj listi je između 401. i 500 mesta.

Naš sagovornik kaže da je jedan od glavnih kriterijuma za GRAS listu broj objavljenih naučnih radova u časopisima koji spadaju u prvu četvrtinu sa SCI liste, a to su najuticajniji časopisi sa najznačajnijim impakt faktorom.

– I zato se na tom mestu dobro vidi naučna izvrsnost, a kod „obične“ Šangajske liste dolazi do izražaja masivnost istraživačke populacije, pa neki univerziteti koji imaju brojniju istraživačku populaciju dolaze više do izražaja – navodi Nikolić.

On napominje da nije isto porediti, recimo, matematiku i fiziku, koje su masovne discipline, sa inžnjerstvom tekstilnih materijala, ali to što smo u 40 najboljih znači da imamo jaku izuzetnost u toj disciplini.

Podsetimo da je na globalnoj listi najboljih svetskih visokoškolskih ustanova Univerzitet u Beogradu ove godine popravio poziciju i nalazi se između 301. i 400. mesta.

I Novosadski univerzitet na listi

Univerzitet u Novom Sadu plasiran je u četiri oblasti na najnovijoj GRAS rang-listi.

U oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane je između 151. i 200 mesta, u ugostiteljstvu i menadžmentu u turizmu od 201. do 300 mesta, a u oblastima poljoprivreda i javno zdravlje od 401. do 500 mesta.

Inače, na globalnoj Šangajskoj listi univerziteta Novosadski univerzitet je ove godine na poziciji od 901. do 1000. mesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari