Kaing Guek Eav (66), poznatiji pod nadimkom Dač, šef nekadašnjeg zatvorskog kampa režima Crvenih Kmera gde je 16.000 muškaraca, žena i dece bilo mučeno i pogubljeno, pojavio se juče pred tribunalom za genocid u Kambodži na prvom suđenju pripadnicima ovog režima okrivljenima za teror. Dačje nekada rukovodio zatvorskom jedinicom S-21 u Pnom Penu kao jedan od saveznika režima Crvenih Kmera krajem 1970-ih godina prošlog veka.

 On se tereti za zločine protiv čovečnosti i prvi je od petorice lidera bivšeg režima kojima će se suditi u tribunalu uspostavljenom uz pomoćUN. Dačje bio pripadnik ultrakomunističkog kruga, koji je Kambodžu pretvorio u ogroman koncentracioni logor u kojem je stradalo više od 1.7 miliona ljudi od posledica gladi, bolesti i pogubljenja.

Suđenje je usledilo 30 godina od pada režima Crvenih Kmera, 13 godina nakon što je prvi put predloženo osnivanje tribunala i tri godine nakon što je sud i zvanično otvoren.

Van Nat, jedan od dvadesetak preživelih iz zloglasne zatvorske jedinice S-21, inače bivšoj školi, saslušan je u sudu pred oko 500 ljudi, kada je izjavio: „Nisam samo ja taj koji danas traži pravdu. Ceo narod Kambodže već30 godina je čekao na ovaj dan. Ako pogledamo danas Dača, vidimo jednog starog i pristojnog čoveka, mnogo drugačijeg nego što je izgledao pre 30 godina. Van Nath, koji je na svojoj koži iskusio brojna zlodela nekadašnjeg režima, opisao je Dača kao „veoma surovog čoveka“.

„Ovo prvo saslušanje predstavlja realizaciju značajnih napora u cilju uspostavljanja poštenog i nezavisnog tribunala za suđenje najodgovornijima za kršenja zakona Kambodže i međunarodnog prava“, izjavio je juče predsedavajući sudija Ni Non otvarajući suđenje. Na račun tribunala većje izrečeno niz kritika. Glavne zamerke tiču se sporosti procesa, političkog mešanja vlade Kambodže u tok suđenja, optužbe za korupciju, nedostatak novčanih sredstava i svađe i razmirica između vlade i međunarodnih advokata.

Neki posmatrači su uvereni da premijer Hun Sen, inače bivši zvaničnik u redovima Crvenih Kmera, kontroliše rad tribunala mešanjem u odluke tužioca i sudija. Nakon pada režima Crvenih Kmera, Dačje bio u bekstvu dve decenije, živeći pod dva različita imena. Pre nego što ga je britanski novinar 1999. locirao na severozapadu Kambodže, preobratio se u hrišćanina. Prošle godine je odveden na mesto zločina, kada je sa suzama u očima zatražio od rođaka žrtava oproštaj grehova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari