Otvaranje dosijea otkrilo bi da nam je skoro cela Vlada danas, kao i sve one pre nje, sastavljena od radnika službi, što vojne i civilne, što ruske, kao što je bilo i u susednim državama. Bilo bi tu i novinara, urednika, tajkuna, bankara, vladika, sudija, tužilaca, svih nosilaca vlasti i moći u državi. Jer, Vlade kod nas i ne vladaju suštinski, vladaju službe bezbednosti – i danas, i pre, i uvek.

Oni koji nisu njihovi, a usude se da krenu u politiku i traže promene, meta su progona svake vrste, do fizičkih likvidacija, što smo već videli i doživeli u najsvirepijem državnom teroru prethodnih godina, kaže za Danas Danica Drašković, urednica „Srpske reči“, odgovarajući na pitanje šta bi otvaranje dosijea službi bezbednosti moglo da otkrije.

  • Zašto Srbija još uvek nije otvorila dosijea tajnih službi?

– Srbija je još uvek u raljama umirućeg komunizma, koji se održava kao sistem vladanja potpuno nepromenjen u pravnom, ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom društvenom obliku, pa je jasno da osnov održanja tog sistema, a to su tajne službe, mora biti čuvan i očuvan u celini. To je sve još uvek u nadležnosti majke svih komunističkih službi bezbednosti – KGB – koja vlada Rusijom i stavlja zabranu, jer u Srbiji to može. Zato neće skoro ni biti otvaranja tajnih dosijea.

  • Ipak, preduslov za to je donošenje zakona, koji Srbija nikada nije donela. SPO je više puta predlagao nacrte, ali oni nisu usvojeni. Kako gledate na to?

– Svaka vlast od „oslobođenja“ do danas je ideološki na nedemokratskim, levičarskim pozicijama otimala vlast raznim mahinacijama u organizaciji službi bezbednosti i održavala kontinuitet nemenjanja ničega, jer bi svaka promena oduvala komunističku decu iz otetih kuća, imanja i sa svih pozicija. Zato je zakon o otvaranju dosijea ostao u fiokama svih vlada do sada, pošto su ih vodila deca komunizma.

  • Možda se neko plaši otvaranja dosijea?

– Naravno da se plaše svi oni koji su do danas bili protiv otvaranja dosijea, a to su sve političke stranke i lideri koji su se menjali u dosadašnjim vladama i nisu hteli da to urade, kao što su uradile sve postkomunističke vlade u svim istočnoevropskim državama, odmah po rušenju komunističkih sistema vlasti. Kod nas će doći do te reforme službi bezbednosti kada srušimo komunizam i kada Vladu i Skupštinu budu vodili ljudi i stranke koje su zaista demokratski orijentisane. Jer, ako neko sebe zove demokratom i stranku koja vlada tako predstavlja u javnosti, zašto onda ne učini ono što je osnov povratka društva iz komunističkog u civilizovano – otvori dosijea, reformiše i demokratizuje službe bezbednosti. Jedino objašnjenje je da su svi služba – i lideri i stranke – i da čuvaju sebe.

Legija, MarkoviĆ, Bagzi…

* Da li je moguće da su, nakon toliko godina, delovi dosijea tajnih službi uništeni?

– Verovatno je bilo i uništavanja i prepravljanja. Svega prljavog je bilo i biće dok im neka vlast ne izvrne naopačke, što mora da se desi zbog standarda Evrope, u koju, verujem, idemo. Tada ćemo sve saznati i videti, sami će pričati i plakati da sebe sačuvaju, kao što sada čine svi – od Legije, Markovića do raznih Bagzija, Simovića i drugih. Znam da dosijea ima na više mesta i ne verujem da su sve kopije uništene. Eto, neka sada otvore i to što ima, ma koliko bili uništeni. Neće. A zašto, znamo i mi i oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari