Suhomesnati proizvodi na užičkoj pijaci poskupeli su za osam do deset odsto. Iako je potražnja za tim proizvodima gotovo prepolovljena uoči uskršnjeg posta, oni su tokom vikenda poskupeli u proseku za sto dinara po kilogramu.


Užička pršuta sada košta 1.300 do 1.400, domaća kobasica od 700 do 800, suva rebra oko 500, slanina 400 do 700, a čvarci od 600 do 1.000 dinara. Kao razloge za poskupljenje prodavci navode povećanje cene svežeg mesa i nestabilan kurs dinara, a potom navode da je sadašnja cena, na koju ne mogu da utiču jer je drugi određuju, ipak realna. Pored toga, na poskupljenje su, kako kažu, uticali izdaci za zakup tezgi na pijaci i angažovanje inspekcijskih službi za kontrolu ispravnosti mesa i mesnih prerađevina. Oni tvrde da je prodaja opala za više od pedeset odsto, ali se previše ne brinu, jer im iskustvo ukazuje da će se potražnja drastično povećati posle uskršnjeg posta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari