Poverenica o slučaju dece u Pećincima: Bila bi sramna poruka ako ne postupe po našoj preporuci 1Brankica Janković: Foto FoNet/ Milica Vučković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je večeras da bi se poslala jedna sramna poruka ukoliko nadležni ne postupe po preporuci ove institucije u slučaju dece ispisane iz vrtića „Vlada Obradović Kameni“ u Pećincima, a koja su diskriminisana zbog političke pripadnosti njihovih roditelja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti uputila je ranije preporuku da se otklone posledice diskriminatornog postupanja i da se deca hitno vrate u vrtić iz kojeg su ispisana. Tom prilikom je poverenica Janković zatražila i da se ustanova „Vlada Obradović Kameni“ pisanim putem izvini roditeljima i da ubuduće vodi računa da ne vrši diskriminaciju.

„Utvrdili smo diskriminaciju. Nije postupljeno po našoj preporuci u roku od 30 dana, dali smo im opomenu i uskoro će isteći taj rok. Mislim da bi to bila zaista jedna velika sramota i jedna poruka da stvari ne funkcionišu dobro ako ćete decu tretirati drugačije zbog političke ili sindikalne pripadnosti njihovih roditelja ili članova njihove porodice“, izjavila je Janković u Dnevniku TV Nova S.

„To je nešto zaista nedopustivo i ja se još uvek nadam da bismo nakon te opomene, iako još malo ističe rok, mogli da dobijemo pozitivan odgovor“, dodala je ona.

Poverenica je istakla da većina lokalnih samouprava i organa postupa po preporukama ove institucije,

„Ovo će biti jedan od onih retkih koji će poslati jednu sramnu poruku da stvari ne funkcionišu dobro, ako ćemo našu decu zloupotrebljavati u političke ili bilo koje druge svrhe“, kazala je Janković u slučaju da se desi da se ne postupi po njenoj preporuci u ovom slučaju.

Na pitanje da li je zadovoljna reakcijom države u slučajevima profašističkih i desničarskih skupova, Janković je odgovorila da nije uvek zadovoljna.

„To je jedan od naših glavnih problema. Mislim da se radi o selektivnoj pravdi i mislim da to moje mišljenje možda deli većina građana“, rekla je ona i dodala da ima prostora za neselektivno delovanje.

Ona je rekla da se u ovim slučajevima mora uvek reagovati.

„Ovo što nam se pre neki dan desilo sa Narodnim patrolama je nedopustivo. Ne znam ko je napravio Narodne patrole, ali znam da smo mi upozoravali već godinama. Nisu oni jedini koji prave probleme, pogledajte poslednjih dana ‘rat’ grafitima. Drugo što mene plaši je uzimanje pravde u svoje ruke jer tamo neki sebi daju za pravo, kao kada su migrantima zabranjivali da se kreću noću“, rekla je Janković i podsetila da se nedavno dogodio i zabranjen skup podrške čuvenom srpskom kolaboracionisti i nacističkom saradniku u Drugom svetskom ratu Milanu Nediću.

U Dnevniku je poverenica Janković govorila i o njenoj inicijativi da se naprave zakonske izmene kod izgradnje rampi za osobe sa invaliditetom.

Naime, po današnjem Zakonu o planiranju i izgradnji potrebna je, kako je kazala Janković, saglasnost većine stanara na objektima i površinama u vlasništvu više vlasnika.

Mi smo tražili da kada se izgradnja odnosi na uklanjanje nepristupačnih barijera da se ona u novom zakonu ukine, izjavila je Janković.

„Nesmetan pristup domovima za osobe sa invaliditetom je pitanje pravde i jednog normalnog života. Mnogi od njih sebi ne mogu da obezbede rampe jer njihove komšije, da čovek ne poveruje, nisu davale saglasnost za izgradnju rampi, iako to uopšte ne utiče na kvalitet života tih komšija“, rekla je Janković.

Ona je rekla da bi rampe mogle da koriste i ljudima koji se teže kreću, ali i roditeljima sa kolicima za dete.

Poverenica je navela da nije dobila zvaničan odgovor, ali da je pročitala u medijima izjavu ministra građevinarstva Gorana Vesića, koji je naveo da taj predlog vidi kao jako dobar.

„Ovde se ne radi o luksuzu, već o životu građana“, poručila je poverenica Janković.

Ona se osvrnula i na podatke o siromaštvu u Srbiji ocenjujući da su rezultati pojedinih istraživanja poražavajući.

„Stopa rizika od siromaštva je 21,2 posto“, upozorila je Janković.

Ona je upozorila i da je i u Srbiji veoma vidljiva razlika između bogatih i siromašnih.

„Kod nas ljudi imaju potrebu da prikažu koliko imaju, a siromaštvo ne možete sakriti i kada srednji sloj skoro nestaje, ne mislim samo da je to problem samo u Srbiji, već je globalni“, ocenila je ona.

Poverenica Janković je govoreći o socijalnim posledicama inflacije pročitala i podatak Republičkog zavoda za statistiku.

„Prosečna zarada obračunata za novembar je bila 78.326 dinara neto, a u poređenju sa istim mesecom godinu ranije prosečna i bruto i neto zarada je nominalno veća za 13,3 odsto, a realno je manja za 1,6 procenata“, rekla je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari