Pre 80 godina otvorena prva fabrika automobila na Balkanu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Teška avionska nesreća u kojoj je nastradalo sedmoro putnika desila se pre 80 godina, 25. oktobra 1940. godine, a lekar Mihailo Pražić prenosio je svoje iskustvo sa tog leta za list „Pravda“. „Vreme“ je objavilo vest o otvaranju prve automobilske fabrike, koja je bila i jedina na Balkanu u to vreme.

Pre 80 godina otvorena prva fabrika automobila na Balkanu 2
Foto: digitalna.nb.rs

Komisija Komande vazduhoplovstva nalazila se na mestu gde se desila avionska nesreća, nedaleko od Borova, gde se srušio putnički avion ,,Lokid“, piše Pravda.

Ovaj avion je saobraćao između Beograda i Zagreba, a očevici ove katastrofe su odmah pritrčali u pomoć nesrećnim ljudima koji su se u tom trenutku nalazili u avionu.

Prednji deo aviona je bio uništen, sam avion je bio prepolovljen na dva dela, a desetak metara oko aviona nalazila su se tela putnika, od kojih su neki već bili mrtvi.

Uviđaj sa ove nesreće govorio je o sedmoro mrtvih, putnici su bili iz Grčke, Austrije, Nemačke…

Ranjeni lekar Mihailo Pražić opisivao je sam proces pada aviona, on je skočio iz aviona kako bi sebi spasao život.

Celokupan tekst nalazi se na sajtu Narodne biblioteke.

Pre 80 godina otvorena prva fabrika automobila na Balkanu 3
Foto: digitalna.nb.rs

List Vreme je objavio izveštaj sa otvaranja prve automobilske fabrike.

U Rakovici je bila podignuta ova velika fabrika, a bila je svečano puštena u rad dan pre, odnosno 23. oktobra.

Toj svečanosti je prisustvovao veliki broj važnih ličnosti, od kojih su: inženjerski pukovnik Kirilo Danda, ministar vojske general Milan Nedić, ministar trgovine Ivan Andres, i tako dalje…

Ispred zgrade fabrike se nalazila četa polaznika Zanatske škole ovog preduzeća.

,,Samo država je u stanju da podiže ovako velika preduzeća kao što je nova fabrika automobila i ona starija fabrika aeroplanskih motora“, rekao je g. Veselinović.

Početkom 1938. godine država je dala 30 miliona dinara na ime kapitala, a sredinom 1939. godine ovo preduzeće je dobilo prvu porudžbinu teretnih automobila za 75 miliona dinara.

Za tip teretnog automobila koji se fabrikovao kod nas je izabrana ,,Praga“, tip automobila poznate fabrike u češkom koncernu Kolbendanjek.

Više o ovom tekstu nalazi se na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari