Predato 12.590 potpisanih primedbi na novi GUP Novog Sada 1Predaja potpisa protiv novog GUP-a, foto: A. D. M.

Potpisane primedbe na nacrt Generalnog urbanstičkog plana Novog Sada do 2030. godine predate su danas u podne Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove.

Primedbe, kojih je ukupno 12.590, predali su aktivisti i građani nakon šestodnevne akcije prikupljanja potpisa, gde su naglasili i svoj jedini zahtev, a to je da se Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine „povuče ovakav kakav jeste, te da se sve primedbe shvate kao participacija i doprinos Novosađana, i kao takve implementiraju u novi Nacrt“.

– U pitanju su primedbe u kojima se zahteva povlačenje plana u formi u kojoj je izrađen, da se one interpretiraju kao doprinos građana u izradi samog plana i da se implementiraju u sam plan nakon njihove obrade – istakla je aktivistkinja i arhitekta Jovana Radević.

Prema njenim rečima, aktivisti građanskih inicijativa, struka i građani, podneli su primedbe jer su uvideli da postoje četiri glavna problema, a to su da sam plan nema viziju razvoja grada, gura grad u zaduženja trošeći budžetski novac na sadržaje koji ne rešavaju istinske probleme građana i ne zadovoljava njihove potrebe umesto da razvija infrastrukturu koja je svima potrebna.

Ona je dodala da ozbiljan problem predstavlja „neusaglašenost sa planovima višeg reda, jer je bilo potrebno prethodno izraditi prostorni plan Novog Sada, pa tek nakon toga izraditi Generalni urbanistički plan“, kao i da se uočava „ozbiljan prostor za koruptivne radnje, jer se insistira na odnosu grada i investitora, zbog čega se ne uzimaju u obzir potrebe građana“.

Aktivisti su se zahvalili građanima koji su svojim potpisom doprineli njihovoj inicijativi.

– Primedbe su osnovane i očekujemo da se plan povuče i uputi na dalju doradu. To je cilj. Plan je nefiltriran i smatram da je neophodno da se povuče – rekla je za Danas aktivistkinja Marijana Mutavčijeva.

Okupljeni građani rekli su nam da je situacija sa odgovorima koje očekuju naizvesna, budući da ih očekuju i pre javne sednice Komisije za planove, koja je zakazana za 21. februar, na samoj sednici, ali i da najverovatnije postoji mogućnost da se sednica pomeri zbog velikog broja primedbi.

Građani koji su predali primedbe mogu se prijaviti za javnu sednicu Komisija za planove slanjem mejla na adresu [email protected].

Više informacija iz ovog grada čitate na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari