Kad bi danas bili održani savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj, sadašnji koalicioni partner nemačke kancelarke Angele Merkel i njene Hrišćansko-demokratske unije, nemačka Slobodna demokratska partija (liberali), neizbežan sastojak svake nemačke koalicije koja ne bi da bude velika crno-crvena, ne bi prikupila više od mizernih dva odsto glasova.

Tako kažu gotovo sva inače brojna istraživanja nemačkog javnog mnjenja na početku godine u kojoj se, u septembru, održavaju redovni parlamentarni izbori.

Kao što su nemačka javnost i komentatori, pa i sami liberali, neodlučni pred dilemom da li je stranku počasnog predsednika Hansa Ditriha Genšera i tradicionalnu vlasnicu funkcije nemačkog ministra inostranih poslova uništila njena, vremenu neprilagođena, radikalno liberalna tržišna orijentacija ili tome mestu nedorastao šef, brzinom munje u nemačku politiku uzleteli Filip Resler (39), tako su naročito komentatori neodlučni pred dilemom da li je za liberale bolje da dobiju ili da izgube za savezni predizborni start odlučujuće pokrajinske izbore u Donjoj Saksoniji, odakle sam Resler potiče i gde su od 2003. u koalicionoj vlasti sa hrišćanskim demokratama. Ti se izbori održavaju 20. januara i liberalima ankete ne daju više od četiri odsto glasova.

Ugledni nemački nedeljnik Špigl smatra da bi, suprotno liberalnim strahovanjima, poraz u Donjoj Saksoniji za liberale mogao da znači spas na saveznom nivou, dok bi za Reslera sticaj okolnosti bio sasvim obrnut: pobeda u pokrajini za njega bi značila još osam meseci šefovskog stranačkog života do konačne propasti i njegove i stranke na saveznim izborima, što bi širom otvorilo vrata velikoj koaliciji.

Resler, koga je kao devetomesečnu vijetnamsku bebu usvojio jedan nemački pilot, maja 2011. je u jednom snažnom političkom naletu i pri razrešenju tadašnje liberalne krize zauzeo mesto Gvida Vestervelea na čelu liberala, mesto nemačkog vicekancelara, a sa mesta nemačkog ministra privrede potisnuo je Rajnera Briderlea, kome se sada sprema veliki stranački povratak.

Šta god da se desi u međuvremenu, Resler, koji ne govori vijetnamski i neće ni da čuje da je bilo šta drugo do Nemac, samo čudom kraj godine može dočekati na čelu liberala koji su opet dobrim delom uvereni da su u duboku krizu dospeli krivicom kadrovskih, a ne ideoloških neprilagođenosti trenutku. I to uprkos utisku, koji rado dele s aktuelnom kancelarkom, da pripadaju najuspešnijoj vladi od nemačkog ujedinjenja do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari