Troje odbornika koji su napustili Demokratsku stranku zaposlili su članove svojih porodica u javna preduzeća u gradu. Slađana Križanić je zaposlila supruga u JKP „Čistoća“, a zatim i ćerku u JKP „Vodovod i kanalizacija“ (preduzeća kojima rukovode SPO i Pokret Drina-Dinara-Dunav).

Takođe dvoje odbornika koji su prethodno napustili DS zaposleni su u Javnom preduzeću „Održavanje i usluge“. Stoga, jasni su metod i tehnike kojima se SNS služi da bi ostala na vlasti. Ovaj podatak jasno govori o tome da ovi članovi nisu napustili DS iz ideoloških razloga kako su to predstavili u medijima već isključivo iz ličnog interesa. Što se tiče 42 člana koji su otišli, oni su mlađi, sa veoma malim stažom, što znači da našu stranku ne napuštaju dugogodišnji članovi – rekao je odbornik DS u Skupštini grada Goran Radojev uz konstataciju da bi „iole moralan čovek nakon napuštanja svoje stranke vratio mandat“, iako je on prema zakonu u vlasništvu odbornika.

On je dodao da je od 78 ljudi sa odborničke liste, 43 zaposleno u javnom sektoru nakon prošlogodišnjih izbora, kao i da postoje indicije o eventualnom sukobu u vrhu gradske vlasti i o mogućnosti njenog prekomponovanja.

Odbornici Slađana Križanić, student Danijel Borbaš i profesorka Ana Vozar obrazložili su da je razlog njihovog napuštanja DS-a i formiranja nove odborničke grupe pod nazivom „Novosadski demokratski pokret“, to što DS „nije više partija u koju su se oni učlanili“ i da su odnosi unutar nje narušeni, što je Radojev kasnije demantovao.

Nakon ovih dešavanja DS je u gradskom parlamentu ostao sa 12 odbornika, jer su prethodno i Jelena Čović, Jelena Batajić i Zoran Nikoletić napustili Demokratsku stranku.

Nakon lokalnih izbora u maju 2012. godine sastav gradske skupštine izgledao je ovako: DS (18), SNS-NS-PS (15), LSV-SPO (15), SPS-JS-PUPS-SDPS (7), RDS (6), DSS (5), Dveri (5), SRS (5), NOPO (1) i SVM (1). Posle manje od godinu i po dana glasovi Novosađana raspoređeni su sasvim drugačije: SNS-NS-PS (17), DS (14, s tim što dvoje odbornika koji su ih napustili još uvek nisu prišli nijednoj od grupa, a tu je i odbornica SVM koja deluje samostalno), LSV (12), SPO-RDS (9), SPS-JS-PUPS-SDPS (7), Treća Srbija (6), DSS (5), SRS (5) i novoformirani NDP (3).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari