Sjenički privrednik i ugostitelj Ilijaz Tahirović Baćo planira da početkom jula završi radove na parku u centru Sjenice, koji će pokloniti rodnom gradu povodom 31. rođendana njegovog kafea „VaVaZu“. Tahirović je dobio dozvolu od SO Sjenica da uredi, kako kaže, oko hiljadu kvadrata do sada zapuštenog „ničijeg“ zemljišta i pretvori ga u cvetnu oazu u kojoj će, pored ostalog, biti fontana, novo osvetljenje, kao i dečje igralište sa ljuljaškama, toboganima i klackalicama.


– Predložiću nadležnima u opštini da park bude nazvan po našem mladom skijaškom olimpijcu Amaru Gariboviću, koji je tragično nastradao pre dve godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb – Beograd – kaže Tahirović za Danas.

Tahirović je prošle godine obeležio 30 godina svog kafića prvim „VaVaZu“ festivalom, na kome su nastupili, pored ostalih, Dženan Lončarević i Halid Bešlić. Gost festivala, Grujica Spasović, bivši glavni urednik Danasa i eksambasador Srbije u BiH, tada je rekao: „Ja nikada nisam bio u Sjenici, ja sam bio samo u „VaVaZu-u“. Kao Beograđanin, doživljavao sam Sjenicu kao jedno neobično mesto sa sibirskom klimom. Kao neku vrstu balkanskog Sibira. Činilo mi se da su se sve vremenske prognoze završavale – najniža temperatura od minus 27 zabeležena je u Sjenici. I ja sam, čim bih čuo to ime, počinjao da se smrzavam. Onda sam upoznao Baću u ona olovna vremena, beznađa, haosa, nesreća, družili smo se u Beogradu i Sarajevu, i tada sam postao svestan da Sjenica nije hladnoća, već je sinonim za Sjenicu – Baćo“.

„VaVaZu“ je, zaista, postao sinonim za Sjenicu i celu sandžačku regiju, pa je Tahirović odlučio da svom gradu ove godine, umesto festivala, donira park. A stvar nije samo lokalna – u pitanju je prvi kafić u Srbiji koji je 1990. proglašen za najbolji restoran u SFRJ.

– U vojsci sam čitao list Tempo i video intervju fudbalera Velimira Zajeca, koji kaže da će da otvara kafić. Ja nisam znao šta je to kafić! On je rekao da u Sarajevu ima tri kafića. Otišao sam do Sarajeva da vidim kako to izgleda. Ukapirao sam da je to italijanska kafeterija, ali na naš način. Odlučio sam da ja to napravim u Sjenici. U startu sam imao sve – od dozera, ledomata, frižidera, sve sam kupio u Italiji. Počeo sam da ga pravim osamdesete. A otvorio ga 6. jula 1981. Zvao se „Baćo“- seća se Tahirović.

Sarajevski tabloid „As“ je, kasnije, proglasio kafić najboljim u bivšoj Jugoslaviji.

– Kod mene je bila centralna manifestacija, gde su se skupili ugostitelji iz cele Juge. Doveo sam pljevaljske tamburaše i dernek je trajao celu noć. Tu sam upoznao i ugostitelja Ivu Ogrestu iz Dubrovnika, s kojim sam pre rata zakupio jednu tavernu, i aneks hotela „Ambasador“ ne nadajući se da će doći do rata. Ali posle nam je to sve propalo. Ni on kao Hrvat nije znao da će sve da bude tako – seća se Baćo.

Krajem devedesetih naziv lokala promenio je u „VaVaZu“.

– To su prva slova imena moje troje dece, sina Vahida, ćerki Valide i Zuhre – priča Baćo.

Kao što nije verovao da će rat na prostorima bivše SFRJ rasturiti njegovu voljenu državu, jer je bio, kako kaže – „zaćoreni Jugosloven“ – Baćo nešto ne veruje ni u recesiju. Porodičnom grupacijom „T Royal Group“, koju je osnovao pre dvadesetak godina, danas uspešno upravlja sin Vahid, i ona u svom sastavu ima četiri kompanije koje se bave energijom, poljoprivredom, nekretninama i konsaltingom, sa godišnjim rastom prihoda od preko 30 odsto. Posluju na području regije i cele Evrope, i najavljuje proširenje posla kao i nove investicije čak i u vreme recesije.

– Ovogodišnje uređenje zapuštenog parka u cvetnu oazu neće biti kraj i za period pred nama biće mnogo pozitivnih stvari koje planiramo, ako bog da, da realizujemo. Jedan takav projekt je i stipendiranje nekoliko sjeničkih studenata na raznim univerzitetima tokom celokupnog školovanja. Potrudićemo se da broj odobrenih stipendija kao i njihova visina budu što veći, time ćemo dati bar mali doprinos za našu omladinu i njihove roditelje – kaže Ilijaz Tahirović Baćo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari