"Satana, go home": Monah Arsenije pozvao na protest povodom koncerta blek metal grupe Batushka u Beogradu 1Foto: (1)Shutterstock/Natalia Kempin (2)Printscreen/Монах Арсеније - Званични канал манастира Рибница

Monah Arsenije Jovanović, iguman manastira Svetog Petra i Pavla kod Mionice, koji narod zove i Manastir Ribnica, putem svojih društvenih mreža uputio je apel da se održi protest tokom koncerta poljske blek metal grupe Batushka koji je zakazan za 23. novembar u Dorćol Platzu.

U svom četrdesetpetominutnom obraćanju na svom Jutjub kanalu, pod nazivom „Satana u Beogradu“, monah Arsenije je najpre istakao da je za sam događaj saznao tako što mu je stigla poruka zabrinutog vernika iz Austrije sa sadržinom da stiže „neka satanistička grupa u Beograd“, te zamolio da se o svemu obavesti i sam patrijarh.

Monah Arsenije je u snimku istakao i da, prema njegovim saznanjima, „grupa na sceni vrši svojevrsno skrnavljenje svetinja“, ali i da to nije jedino upozorenje koje je dobio da dolaze „satanisti iz Poljske“.

„Nisu oni naivni uopšte. Oni su Poljaci koji se sprdaju sa pravoslavljem, izruguju. Ali ne sa bilo kojim pravoslavljem, nego sa ruskim pravoslavljem, za divno čudo. Vrlo detaljno i pažljivo su ispitali ikonografiju, da kažemo možda čak i bogosluženje, a naročito scenografiju pravoslavne crkve i još naročitije, kako izgleda velikoshimnik – ruski monah. Kod Rusa je to naročito izraženo“, podelio je svoje utiske monah Arsenije Jovanović nakon pregledanog video materijala koji je pronašao na internetu.

Kako je istakao u kasnijem delu svog obraćanja na Jutjubu, reč „sprdnja“ je blaga za ono što je video, te dodao da je prikladniji izraz najgora moguća „blasfemija“ i „hula“ na crkvu i pravoslavlje.

„Na tom satanističkom ritualu su krstovi naopako, a pozadi, na video bimu ili bekstejdžu, nalazi se ogroman ruski krst isto naopako. Tu je i slika Bogorodice sa nekim tekstom koji nisam mogao da vidim, brzo se menjaju slike. Tu su i na sve strane mrtvačke glave“, opisao je monah Arsenije dodatno pojašnjavajući pojedine delove scenografije.

U više navrata je monah Arsenije naglasio da se radi o „klasičnom satanističkom ritualu“, ali i nekoj vrsti „njihove mise“.

„Na licima imaju čak i nekog platno tako da im se ne vide lica. Izgledaju kao neki iz horor filmova, one neke spodobe“, opisao je monah.

On je naglasio i da „ti nesrećni Poljaci“ nisu „neki šalabajzeri“, već da su vrlo ozbiljno „snimili kako izgleda scenografija i kostimografija ruskog shima monaha“.

„Članovi te satanističke grupe, koja nije ništa drugo do čist satanistički nastup, su snimili kako izgleda velikoshimni ruski monah. Poznata je, ne treba da se zavaravamo, patološka mržnja Poljaka prema Rusiji. To je, u stvari, mržnja katolicizma prema pravoslavlju. Naravno, ne svi“, istakao je monah Arsenije.

Monah Arsenije je govorio i o njihovom „stanju duše“.

„To vi kad gledate, vama se ledi krv u žilama. Ne zbog toga što su oni nešto mnogo opasni, nego kad zamisliš njihove duše – tih nesrećnih muzičara na sceni tako obučenih i u toj energiji, u tom stanju u kom su u tim trenucima. U kakvom li se stanju nalaze njihove jadne ljudske duše“, upitao je monah.

Blago nama, odlučili su da dođu i u Beograd, gotovo sarkastično je istakao monah Arsenije.

„Gde god da su bili, pa su svuda kao ono što pas zapi*ava i obeležava svoju teritoriju, tako su došli da zapi*aju malo i Beograd… Da malo, da ne upotrebim neku goru reč, zagade Beograd posle svih zagađivanja protiv kojih se naša država, naravno, baš bori“, rekao je ironično monah Arsenije nastavljajući priču o Gej paradi, ali i vlasti i opoziciji.

Nastupi grupe Batushka u Rusiji i Belorusji bili su otkazani upravo zbog protesta, a sada i monah Arsenije poziva na protest u Beogradu.

„Pozivam sve one koji imaju hrišćansko hrabro srce 23. novembra, na mestu koje se zove Dorćol Platz, da se pojave sa ikonama, krstovima i sa pesmom, osmehom i sa ljubavlju, ali da na neki način pokušaju da, daju barem do znanja, da se sa tim ne slažemo, a i po mogućnosti da spreče taj koncert na miran način“, istakao je monah Arsenije.

U nekoliko navrata apelovao je monah Arsenije da ne dođe do ružnih reči, uzvika ili nekog nasilja od čega se već sada ograđuje.

„Pozivam na mirni protest, ali vrlo čvrst. Što više, to bolje. I da se kaže: ‘Satana, go home’. Idi, brate, kući baćuška, kod tebe u Poljsku. Ima vas, šezdeset miliona, koliko već. Nemoj ovde u Srbiju, Beograd koji je jadan već izudaran. Mi ovde imamo svoje pravoslavlje. Nemaš prava, na kraju krajeva. Treba tamo da se napravi kordon ljudi i da se mirno pevaju crkvene pesme“, rekao je iguman manastira Svetog Petra i Pavla kod Mionice.

O grupi Batushka

Batushka je bend nastao 2015. u Bjalistoku u Poljskoj.

Kako piše u zvaničnoj najavi događaja, pesme im se bave pravoslavljem, a tekstovi su im na staroslovenskom jeziku.

Ime benda dolazi od reči za “oca”, odnosno bilo kojeg pravoslavnog sveštenika.

Samu ideju o osnivanju benda multiinstrumentalist Drabikowski je dobio dok je čitao komentare na Jutjubu ispod videa s pravoslavnom muzikom i kako su “svete pesme više metal od bilo kojeg satanističkog blek metala”, piše u opisu događaja.

Bend je u početku odlučio biti anoniman i zamaskiran, na neki način lišen identiteta kako bi se slušatelji više usredsredili na samu muziku.

"Satana, go home": Monah Arsenije pozvao na protest povodom koncerta blek metal grupe Batushka u Beogradu 2
Foto: Printscreen

Batushka je izbacila prvi singl „Yekteníya VII“, a zatim i album prvenac Litourgiya („Lithurgy“) u decembru 2015.

Album je postao veliki hit na metal sceni i osigurao bendu veliku popularnost te nastupe na brojnim festivalima.

Batushka se uskoro deli u dva benda: jednu koju predvodi Drabikowski, drugu predvodi Bartłomiej „Bart“ Krysiuk.

Drabikowski je 2019. s bendom još izdao album Panihida (Rekvijem) s osam pesama koji je pokupio sjajne kritike, ali i bio jako dobro primljen kod publike, piše u najavi događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari