Savet za borbu protiv korupcije: Dali smo Mišljenje o Zakonu o eksproprijaciji, to nije zabranjeno 1Foto: N1

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je objavio da je o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji dao „Mišljenje“ u kome je naveo da taj zakon ima manjkavosti što nije zabranjeno i što nije odluka o tome da je prekršen Ustav jer to može da tvrdi samo Ustavni sud.

U reagovanju na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nije znao da je Savet za borbu protiv korupcije telo koje donosi odluku da li je nešto u skladu sa Ustavom ili nije, Savet je naveo da je jasno napisano da je reč o „Mišljenju“ kao formi izjašnjavanja, a ne o odluci.

Savet je, pre nekoliko dana i pre nego što je povučen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji iz skupštinske procedure, ocenio da on sadrži niz rešenja na štetu građana Srbije a da su predložene izmene izvršene isključivo u korist krupnog kapitala kao korisnika eksproprijacije.

„Jasno smo naveli da smo dali ‘Mišljenje’, što nije ni odluka, niti tvrdnja da je prekršen Ustav jer to može da odluči i tvrdi samo Ustavni sud“, naveo je Savet.

Dodao je da je ‘Mišljenje’ dozvoljena forma izjašnjavanja koja podrazumeva da postoji i drugačije mišljenje kao i potreba da se analizira i dokazuje i ne može biti predmet zabrane ili prekoračenja ovlašćenja.

Savet je naveo da je u Odluci o obrazovanju Saveta za borbu protiv korupcije 2001. godine navedeno da je zadatak tog nezavisnog tela „da sagleda aktivnosti u borbi protiv korupcije, da predlaže Vladi Srbije mere koje treba preduzeti u cilju efikasne borbe protiv korupcije i prati njihovo sprovođenje i da daje inicijative za donošenje propisa, programa i drugih akata i mera u ovoj oblasti“.

Prema Akcionom planu za Poglavlje 23, u pregovorima sa EU, Savetu treba obezbediti aktivno učešće u zakonodavnom procesu, kroz članstvo u radnim grupama za donošenje i izmene zakona koji, prema oceni Saveta, imaju koruptivni rizik, na inicijativnu Saveta, odnosno organa ovlašćenih za predlagača zakona.

„Članovi Saveta prema Akcionom planu za Poglavlje 23 treba da aktivno učestvuju u radu radnih grupa kontinuirano. Nažalost, u praksi, i pored insistiranja Saveta, ovo se nije događalo“, naveo je Savet.

Savet je objasnio da je dao predlog kako da se reši problem sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i nije izašao izvan svojih nadležnosti kada je na to ukazao.

Da zakon nije imao manjkavosti  taj zakon ne bi ga, kako je ocenio je Savet, Vlada povukla iz skupštinske procedure, a to rešenje i Savet je predlagao.

Od osnivanja 2001. godine Savet je, kako tvrde njegovi članovi, bio nezavisna i samostalna institucija, koja je svojim radom i odnosom prema svim vladama to i dokazala.

„Savet očekuje da se diskutuje o argumentima koji su obrazloženi i dokumentovani u Izveštajima i Mišljenjima, a ne da mu se dodeljuju kvalifikacije i lepe etikete“, navedeno je u reagovanju Saveta na izjavu predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari