U Požarevcu je počeo sa radom Servis pomoći u kući osobama sa invaliditetom i starim licima, koji se realizuje u okviru projekta odobrenog od strane Fonda za socijalne inovacije, pri Ministarstvu rada i socijalne politike. Nosilac projekta je Gradska uprava Požarevac, a neposredni realizatori su Gradska organizacija Crvenog krsta, patronažna služba Doma zdravlja, Apoteka Požarevac i Centar za socijalni rad, koji je i autor ovog projekta. Njegovo trajanje ograničeno je na narednih 12 meseci, za koje je namenjeno 2,5 miliona dinara, obezbeđenih od strane Fonda za socijalne inovacije, kao i lokalne samouprave, koja će pokriti 40 odsto ukupnih troškova.

Prema podacima Crvenog krsta, u Požarevcu je 20 odsto stanovnika starijih od 65 godina, od kojih su najugroženiji žitelji seoskih naselja. Aktivisti Crvenog krsta obišli su 270 domaćinstava, u kojima živi 80 starih lica, koji nemaju ničiju pomoću kućnim poslovima. Zbog toga je, za početak, osmišljen program za 35 najugroženijih korisnika, kojima će gerontodomaćice pomagati u održavanja lične higijene, održavanju kuća i stanova, odvođenju kod lekara, nabavci lekova i donošenju obroka iz Narodne kuhinje. Prema najavi sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta Požarevac, Branislava Živulovića, u planu je kupovina specijalizovanog vozila, koje će omogućiti prevoz starih i invalidnih do bolnice i Doma zdravlja.

Pomoćbolesnima i starima u Crvenom krstu u Požarevcu većse sprovodi uz pomoćCrvenog krsta Španije, kojom se pružaju zdravstvene usluge za oko 40 najstarijih bolesnih sugrađana, kao i za 33 ostarela korisnika Narodne kuhinje. Pomoćnajstarijim ugroženim žiteljima, Crveni krst pruža i uz pomoćKola srpskih sestara i Udruženja penzionera, kroz humanitarne akcije i nabavke lekova. Po završetku projekta, planira se nastavak pružanja neophodnih usluga, ali uz njihovu naplatu korisnicima, po prihvatljivim cenama. Pomoćnik gradonačelnika Požarevca, Milorad Jovanović, koji je izabran za predsednika Saveta za brigu o starima i invalidnim licima, najavio je da će se nastaviti sa socijalnom brigom o najstarijim sugrađanima, izgradnjom doma za stare i ustanova za njihov dnevni boravak, prema većusvojenoj Strategiji razvoja socijalne zaštite od 2008. do 2012. godine.

Bez državnog doma za smeštaj najstarijih

U Braničevskom okrugu ne postoji nijedan državni dom za smeštaj najstarijih, zbog čega su njihove porodice upućene na najbliži Dom starih u Smederevu, sedištu susednog, Podunavskog okruga. Međutim, od nedavno im je na raspolaganju i privatni dom u Petrovcu na Mlavi – „Centar Petrovac“, koji nudi stalni smeštaj, dnevni boravak i kućnu negu, kao i privatni dom u Ćovdinu kod Petrovca, sa dnevnim boravkom i kućnim uslugama, kao što su snabdevanje hranom, pranje rublja, čišćenje stanova i odlazak do lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari