Simo Spasić osuđen na šest meseci zatvora zbog proganjanja novinara 1Foto: Printscreen/N1

Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije osuđen je danas na šest mesei zatvora zbog krivičnog dela proganjanje čija je žrtva bio novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov.

„Na osnovu optužnog predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, čijem je podnošenju prethodilo preduzimanje veliko broja razliitih procesnih radnji od strane javnog tužilaštva, protiv okrivljenog Sime Spasića doneta je prvostepena presuda. Njome je on zbog telefonskog proganjanja novinara Južnih vesti, oštećenog Aleksandra Stankova u toku 2021. oglašen krivim zbog krivičnog dela proganjanje iz člana 138a stav 1 tačka 2 Krivičnog zakona i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci. Istovremeno je Spasiću izrečena mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim tako što mu je zabranjeno da se približava oštećenom na udaljenosti manjoj od 50 metara od sedišta internet portala Južne vesti, da sa oštećenim komunicira lično, preko trećih lica, telefona, mobilnog telefona, elektronske pošte, SMS poruka, društvenih mreža i na bilo koji drugi način i to sve u trajanju od godinu dana od pravnosnažnosti presude“, navelo je Osnovno javno tužilaštvo u svom saopštenju koje je potpisao portparol Vladimir Stanojević.

Tužilaštvo je dalje navelo da je profesionalno zadovoljno da je u konkretnom slučaju pružena pravna zaštita novinaru prilikom vršenja novinarskog poziva ali je i istaklo da će u zakonkom roku protiv te presude izjaviti žalbu kojom će tražiti dužu kaznu zatvora za Spasića.

Spasić je osuđen jer je krajem avgusta 2021. godine poslao sms preteće sadržine i to nakon što je zbog poruke koju je prethodno slao, bio zamoljen na ne uznemirava novinara. Preteće poruke usledile su nakon što su Južne vesti objavile tekst o prostorijama koje je Spasić po povlašćenoj ceni dobio od grada na korišćenje.

„Vas treba na kolac, krivo mi je što vama neko od porodice nije ubijen“, jedna je od najtežih pretnji upućenih novinaru što je tužilaštvo okvalifikovalo kao krivično delo proganjanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari