Zbog visoke otkupne cene tovnih svinja mnogi žitelji Sombora odustali su od svinjokolja, odnosno obezbeđenja mesa i prerađevina za zimnicu. Mesari koji pružaju usluge svinjokolja kažu da im je obim posla upola manji nego prošle godine, te da mnoge pušnice neće biti korišćene.


Cene tovljenika se kreću od 140 do 150 dinara po kilogramu žive vage. Mnogi nakupci nude cenu od 130 dinara, ali retko obave posao. Drugim rečima, za tovljenika od, na primer, 120 kilograma potrebno je bar 17.000 dinara, plus tri-četiri hiljade za troškove klanja, a to je za mnoge građane prevelik iznos.

Cena prasadi je zasad stabilna – 200 dinara za kilogram „žive mere“. Ponuda je slaba, pa se procenjuje da će zbog božićnih i novogodišnjih praznika cena prasadi čak i rasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari