Jedan od najosporavanijih igrača nemačke reprezentacije Mario Gomez napokon je uspeo da produktivnost koju ostvaruje u dresu Bajerna prenese i pod vođstvom selektora „pancera“ Joakima Leva.

 Sva tri gola za Nemce u do sada dva odigrana kola postigao je upravo Gomez i tako zapušio usta svim kritičarima koji nisu imali razumevanja što je pre ovogodišnjeg prvenstva u nešto više od 50 utakmica postigao samo 22 pogotka, što je daleko manji učinak od onog koji su ostvarili ostali napadači reprezentacije Nemačke.

Rođen je u Zapadnoj Nemačkoj, od majke Nemice i oca Španca, a iako poseduje oba pasoša, nijednog trenutka nije bilo dileme u čijem dresu će nastupati. Profesionalnu klupsku karijeru započeo je u Štutgartu, gde je odigrao 121 utakmicu i postigao 63 pogotka, a 2009. prešao je u minhenski Bajern za oko 35 miliona evra, što je rekord visine transfera u Bundesligi. Iako ga svrstavaju rame uz rame sa najvećim imenima evropskog fudbala, često mu se zamera da nema tu lepotu igre i atraktivnost na terenu, što kada zatrese mrežu protivnika mnogima nije ni bitno.

Često o njemu diskutuju brojni stručnjaci, a verovatno najbolju definiciju njegove igre dao je trener Arsenala Arsen Venger, koji je izjavio da Gomez „ima sposobnost da se nađe na pravom mestu u pravo vreme, što uvek rezultira golom, a retko promašajem“. Nadimak mu je, pored ne tako kreativnog Super Mario, i Gospodin Pouzdani, koji je dobio nakon meča Bajerna protiv Verdera kada je iz naizgled nemoguće situacije postigao pogodak.

Rođen je 10. jula 1985. godine u Ridlingenu, mestu u kojem živi samo 10.000 stanovnika. Veliku pažnju van terena privlači izjavama o homoseksualcima i otvorenoj podršci koju im pruža. Gomez je više puta izašao u javnost sa stavom da svaki gej fudbaler treba da prizna svoju seksualnost i da mu to neće uništiti karijeru, iako mnogi tvrde suprotno. Naravno, zbog tih izjava često je na meti medija koji uporno pokušavaju da dokažu da je i 189 centimetara visoki napadačhomoseksualac, mada je on u dugoj vezi sa dve godine mlađom Silvijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari