Srpsko biološko društvo: Program biologije za osmi razred u skladu sa naukom 1Foto: Arhiva Danasa

Deo programa biologije za osmi razred osnovne škole koji se odnosu na rodni i polni identitet, a čije je preispitivanje tražio ministar prosvete Branko Ružić, za Srpsko biološko društvo (SBD) ni po čemu nije sporan.

Podsetimo, Ružić je zbog polemike u javnosti o sadržaju udžbenika biologije za osmi razred tražio od Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) stručno mišljenje da li je deo programa koji se odnosi na raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika, primarnih i sekundarnih, koje uključuju ponašanje i individualni osećaj pripadnosti nekom od rodova, usklađen sa prihvaćenim teorijama, činjenicama, zaključcima i tumačenjima.

„Deo programa za koji tražimo mišljenje sadrži ishod: Na kraju razreda učenik će biti u stanju da poveže promene nastale u pubertetu sa delovanjem hormona, a odgovarajući sadržaj programa je: Biološki smisao adolescencije (rodni i polni identitet u kontekstu hormonske aktivnosti i individualne genetičke varijabilnosti“, piše u dopisu.

Citran je i deo iz uputstva za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa u vezi sa ostvarivanjem ovog ishoda u kome piše: Za dostizanje ishoda „poveže promene nastale u pubertetu sa delovanjem hormona“ potrebno je ovu temu povezati sa hormonalnom regulacijom, koja se obrađuje u temi Jedinstvo građe i funkcije, i sa znanjima iz prethodnih razreda u vezi sa promenama u pubertetu (menstrualni cikus, na primer).

„U obradi polnog i rodnog identiteta, pored razvijanja tolerancije i prihvatanja različitosti, učenicima treba pružiti širu perspektivu genetičke varijabilnosti, kao prirodnog fenomena, koja ne daje osnove za predrasude, stereotipe, diskriminaciju i nasilje. Adekvatnim izborom sadržaja i načina rada može se uspostaviti veza sa sadržajima koji se obrađuju na predmetu građansko vaspitanje, a koji se odnose na teme pol, rod i seksualnosti“, naveden je deo iz uputstva u dopisu NPS-u.
Ružić je poručio da bi trebalo konsultovati i katedre bioloških fakulteta u Srbiji kako bi stav struke bio osnov za „dalje delovanje oko udžbenika za biologiju“.

Srpsko biološko društvo u svom mišljenju koje je uputio NPS-u, a u koje je Danas imao uvid, navodi da je deo pomentog programa biologije u potpunosti usklađen sa prihvaćenim teorijama, činjenicama, zaključcima i tumačenjima biološke nauke.

„Uvidom u celokupni program nastave i učenja biologije za drugi ciklus nigde nismo uočili da se izlazi iz okvira biološke nauke, pa čak i kada je moguće da u drugim oblastima ljudskog delovanja u javnosti ima drugačije iskazanih tumačenja“, navodi se u dopisu koji je potpisao predsednik Srpskog biloškog društva Miroslav Živić.

Društvo smatra da „genetička varijabilnost ne daje osnove za razvoj predrasuda, stereotipa, diskriminacije i nasilja“, te da „biološka znanja potpomažu razvijanje tolerancije i prihvatanja različitosti mladih ljudi, što je u skladu sa težištem programa biologije u drugom ciklusu koji je usmeren ka jedinstvu živog sveta i njegovoj izuzetnoj biološkoj raznovrsnosti“.

Iz SBD podsećaju da je navedeni program za osmi razred u primenjen u školskoj 2021/22. godini i da, prema informacijama od predmetnih nastavnika, nije bilo problema prilikom realizacije nastavnih sadržaja vezanih za ovaj deo programa.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa juče je održan konsultativni sastanak NPS-a na kojem je većina članova podržala stavove SBD.

Kako je ranije za Danas najavio predsednik NPS-a Radivoje Stojković, planirano je formiranje ekspertske grupe koja će se izjasniti o delu programa biologije za osmi razred, nakon čega će NPS dati svoje mišljenje o ovoj temi.

Podsetimo, da je NPS već dao pozitivno mišljenje o programu biologije za osmi razred koji je objavljen i odobren još 2019. u vreme kada je ministar prosvete bio Mladen Šarčević. Najveći broj udžbenika za osmi razred iz biologije, uključujući i one koji su u delu javnosti ocenjeni kao sporni, odobrio je aktuelni ministar Branko Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari