foto Nadica Jakovljev/DanasMužljanski ritovi su vodoplavni pašnjaci nadomak Zrenjanina na kojima su decenijama unazad pasle najviše ovce, a nešto manje krave, svinje i živina meštana Mužlje, prigradskog naselja nadomak Zrenjanina.
Eržebet i Janoš Šetet najuporniji su čuvari tradicije i običaja nekadašnjih žitelja Mužljanskih ritova.
Eržebet i Janoš Šetet sećaju se kako je nekad bilo, kako se u pustari živelo i radilo, a ono što su upamtili vrlo rado podele na manifestaciji „Pastirski dan“, koja se u Mužlji organizuje svakog oktobra.
„ Oktobar je mesec kada se stoka vraća sa pašnjaka i domaćini je pripremaju za zimu. I kuća se priprema za zimu, mora da ima dosta ogreva i dosta hrane. Danas samo retki prezime u ritovima, na salašima. Mi smo posle rata na salašima imali i školu, koja je bila za decu čiji roditelji nikad nisu odlazili u selo. Živelo se skromno, mnogo se radilo ali i veselilo. Iako smo mi već stari i nije nam lako da dolazimo svake godine na ovu manifestaciju, žao nam je da još nekom ne ispričamo kako se nekad živelo“, kaže Eržebet Šetet.
Eržika i Janči svake godine za posetioce manifestacije pripreme i tradicionalni salašarski doručak.
„Kakvi paprikaši od ovčetine, to nije bilo. Meso je na trpezi bilo retko. U ovo vreme još ima grožđa, jabuka, dunja, stiže bundeva pa je salašari ispeku. Od kolača tu su gurabije, a najslađe se jede masti i hleba. Kuva se pastirska tarana. Uprži se luk, doda ručno pravljena tarana, ako ima malo kobasice i slanine i nalije vodom. Prste da poližeš. Sad dodam alevu papriku, nekad ni nje nije bilo pa se tarana crvenela od paprike u kobasici“, kaže Eržebet Šetet.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.



