Strahinja Gvozdić, brucoš dva fakulteta, u Orseju i Beogradu - pesnik i matematičar 1

NJegovo interesovanje za matematiku datira još od trećeg razreda, iako je tokom osnovne škole bio podjednako uspešan u mnogim školskim predmetima.

Takmičio se iz devet predmeta, a u osmom razredu je bio jedini u Srbiji koji se plasirao na čak šest republičkih takmičenja: iz matematike, fizike, informatike, biologije, geografije i francuskog.

Danas je Strahinja Gvozdić brucoš na dva fakulteta – Fakultetu prirodnih nauka u Orseju (Pariz), na kome studira teorijsku matematiku, i Matematičkog fakulteta u Beogradu.

LJubav prema ovoj nauci prirodno ga je odvela u Matematičku gimnaziju, u kojoj je nastavio da niže uspehe.

Od mnogobrojnih nagrada kao posebno drage izdvaja tri diplome za maksimalan napredak na letnjim konferencijama međunarodnog matematičkog “Turnira gradova” (Adigeja, Rusija, 2018), (Aranđelovac, 2019) i onlajn (sa centrom u Moskvi, 2020). „’Turnir gradova’ se razlikuje od klasičnih takmičenjima na kojima dobijete zadatke i imate nekoliko sati za njihovo rešavanje. Naime, tokom godine postoje četiri kvalifikaciona kruga, a na letnjoj konferenciji imamo 11 dana da rešavamo set zadataka koji su vezani za jednu temu. To više liči na istraživački projekat, podstiče nas da razmišljamo da bismo došli do rešenja“, objašnjava Strahinja.

On potvrđuje da mu ovakav način rada mnogo više prija, a priliku da se upozna sa drugačijim načinom razmišljanja imao je i kao polaznik “Petnice“. Tokom boravka u Istraživačkoj stanici napisao je dva rada iz matematike – “Metod drugog momenta i slučajni grafovi. Zero-sum Remzijevi brojevi” i “Igra pogađanja šešira na grafovima“, koji su objavljeni u Petničkim sveskama.

O Strahinjinim mnogostrukim talentima, sem za prirodne nauke, govori i podatak da je tokom srednje škole osvojio drugu nagradu za kratku priču i treću za esej na Konkursu “Beogradsko ogledanje 2020” i treću nagradu iz besedništva na takmičenju “BEOPS“. Takođe je kao učenik četvrte godine osvojio prvu nagradu u kategoriji poezija za svoje tri pesme na “Velikom konkursu” za srednjoškolce u organizaciji Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu.

Završio je nižu muzičku školu, odsek violina, pa nas je interesovalo kako to da je matematika prevladala ljubav prema umetnosti. „Za umetnost sam kasnije počeo da se zanimam. Tek u srednjoj školi sam se pronašao u književnosti i besedništvu i to je nešto što volim da radim za sebe. I dalje pišem, prevashodno lirsku poeziju i zasad nemam planove da nešto od toga objavim“, kaže Strahinja.

Još jedna zanimljivost vezana za ovog svestranog mladića je činjenica da studira na francuskom jeziku, iako francuski nije imao kao redovan predmet u srednjoj školi. Kaže da je tokom prva tri razreda srednje škole tek pomalo samostalno učio, ali da je svoje znanje usavršio u četvrtoj godini, upravo zbog nastavka školovanja.

A zašto dva fakulteta? „Pre upisa na Matematički fakultet bio sam primljen na “Kembridž“, ali u tom trenutku nisam bio stipendista SBB fondacije, niti sam bio upoznat sa mogućnostima stipendiranja pa sam morao da odbijem. Fakultet prirodnih nauka u Orseju je svakako bio u vrhu liste mojih želja. Zasad ne znam da li ću moći da završim oba fakulteta, ali ako u Francuskoj postane preteško, verovatno ću se ispisati sa Matematičkog fakulteta”, kaže Strahinja.

Ističe da predavanja na beogradskom fakultetu delom prati onlajn, ali takođe radi samostalno.

Što se tiče utisaka posle završenog prvog semestra, primećuje da je kod nas fokus na teoriji (što mu više prija jer želi da se u budućnosti bavi teorijskom matematikom), a u Francuskoj na primeni znanja.

Strahinja kaže i da je školovanje u Matematičkoj gimnaziji dosta dobra priprema za studije, pa mu je gradivo iz prvog semestra na oba fakulteta više došlo kao obnavljanje, jer se sa većinom toga susreo tokom srednje škole. Iz domovine mu nedostaju porodica i prijatelji, ali i domaća hrana.

Ipak, kaže da se polako privikava na francusku kuhinju, a ćevape i kajmak jede kad dođe u Srbiju.

Strahinja Gvozdić je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari