U niškoj Juri imena članova sindikata strogo se kriju od poslovodstva da bi se izbegla odmazda 1Foto N1

Dalibor Nikolić, predsednik sindikata Sloga u niškoj Juri, jedini je sindikalac koji je poznat poslovodstvu, zbog toga što se imena članova ne dostavljaju poslodavcu, a sindikalna članarina odbija preko banke umesto preko fabrike, kako bi se članstvo “zaštitilo od pritisaka i otkaza”. 

Sam predsednik jedinog sindikata u toj fabrici do sada je dobio četiri upozorenja pred otkaz.

„Članstvo držimo u tajnosti, a članovi plaćaju sindikalnu članarinu preko administrativne zabrane u banci. Oni su potpisali pristupnice u sedištu našeg sindikata u “Kalči”, a potom u banci potpisali papire koji omogućavaju administrativnu zabranu. Nisam želeo da i njih izlažem pritiscima, koji bi sigurno usledili“, kaže on za Danas i dodaje da u niškoj Juri ima 2.700 radnika.

Nikolić dodaje da je od četiri upozorenja pred otkaz dva dobio zbog toga što je u julu ove godine javno govorio o neuključivanju klima uređaja za vreme tropskih vrućina, kao i o drugim problematičnim uslovima rada.

Upozorenja pred otkaz

Treće upozorenje pred otkaz dobio je pre više od godinu dana, kada je zaustavio traku „opet zbog toga što radnicima nisu hteli da puste klime“.

Četvrti put ova disciplinska mera izrečena mu je jer je viđen da telefonira u vreme rada, a imao je, kaže, hitan poziv koji je bio vezan za njegovo obolelo dete.

U niškoj Juri imena članova sindikata strogo se kriju od poslovodstva da bi se izbegla odmazda 2
Foto: Beta/Saša Đorđević

U dva ovogodišnja upozorenja pred otkaz navedeno je da je Nikolić “prekršio radnu disciplinu” tako što je u medijima “iznosio lažne i netačne informacije o poslodavcu”, pošto je tvrdio da klima uređaji ne funkcionišu adekvatno, da je inspekcija rada konstatovala loše uslove rada, a da se zaposlenima često preti kažnjavanjima.

On je na taj tačin “neovlašćeno otkrio podatke trećim licima, što bi moglo naškoditi ugledu Društva”, te prekršio “obavezu čuvanja poslovne tajne”.

Ukoliko u narednom periodu učini istu ili sličnu povredu radnog odnosa – koja je ocenjena kao “ozbiljna”, biće mu otkazan ugovor o radu bez prethodne otkazne procedure, navodi se u upozorenjima.

Disciplinsko kažnjavanje je usledilo iako je inspekcija rada, po nezvaničnim informacijama, u to vreme utvrdila nedostatke u sistemu rashlađivanja i naložila da se oni otklone.

Poslovodstvo Jure je u odgovoru na pitanja Danasa negiralo tvrdnje da nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, ali je “priznalo” da postoje kvarovi na tri od 14 klima uređaja, “koji će u najkraćem roku biti otklonjeni”.

„Upozorenja pred otkaz jesu pritisci zbog toga što sam sindikalno aktivan, ali i zbog toga što neću da savijem kičmu, a oni to hoće od radnika. Nisam incidentan, ali javno iznosim primedbe koje se tiču rada, ukazujem na nepravilnosti, a oni to smatraju nedisciplinom. I onda sam problem ja, a ne to što su oni prekršili 15 članova zakona“, kaže Nikolić.

Veselinović: Jura je spremna da se na najbrutalniji način obračuna sa radnicima

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, kaže da u Srbiji ima problematičnih kompanija, ali da ovakvo “rešenje” postoji jedino u Juri.

„Sloga“ je, uostalom, i uspela da napravi podružnicu u niškoj fabrici ove južnokorejske kompanije zbog toga što su za poslodavca njeni članovi bili “nevidljivi”, kaže.

U niškoj Juri imena članova sindikata strogo se kriju od poslovodstva da bi se izbegla odmazda 3
foto (BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIĆ/DS)

“Zakon o radu nalaže poslodavcima da odbijaju sindikalnu članarinu radnicima, mnogi od njih to nerado čine, ali Jura je spremna da se na najbrutalniji način obračuna sa radnicima koji hoće u sindikat – da daje otkaze, nalaže drugim radnicima da ih bojkotuju, mobinguje ih na najstrašniji način kako bi sami otišli… Država sve to dopušta, i na taj način jasno pokazuje koliko je slaba. Jura je zaštićena od svih vlasti, i od ovih i od onih prethodnih. Ona spada u kompanije koje su dobile državne subvencije za nova radna mesta, a uz to su tražile i da država učini sve što je u njenoj moći da se zabrani slobodno sindikalno organizovanje. I dobila je takvo obećanje, još u vreme ministra Mlađana Dinkića, koji je, prema našim izvorima, tokom pregovora kazao da ‘ne brinu oko sindikata, njih ili nema, ili su pod kontrolom vlasti’”, kaže Veselinović za Danas.

Otkazi za bolesne, korupcija pri zapošljavanju, seksualno uznemiravanje…

Sindikat “Sloga” je osnovan po modelu “tajnog članstva” nakon što su prethodno predsednice tri inicijativna odbora dobile otkaz dan ili dva pred dobijanje rešenja resornog Ministarstva o registraciji sindikalne organizacije u niškoj Juri.

Poverenik USS „Sloga“ za Niš Bratislav Ilić je tada ocenio za Danas da je “izgledalo kao da joj je neko iz Ministarstva javljao imena tih radnica“.

Dodao je da su otkaze dobile još tri radnice niške Jure, samo nedelju dana nakon razgovora sa njim, u kojima su dogovarali osnivanje sindikalne organizacije.

Deo zaposlenih u Juri prethodno je iznosio niz tvrdnji o veoma teškim uslovima rada u toj korporaciji.

Oni su, između ostalog, kazali da im se ograničava odlazak u toalet, zbog čega su prinuđeni da nose pampers pelene ili preti otkazom u slučaju trudnoće i bolesti.

Otkaze su dobijale čak i samohrane majke obolele od kancera dok su na terapiji.

Sindikalno organizovanje bilo je zabranjeno i ometano.

U niškoj Juri imena članova sindikata strogo se kriju od poslovodstva da bi se izbegla odmazda 4
Foto: Youtube/printscreen

Pojedini radnici su govorili o navodnoj korupciji prilikom zapošljavanja, pa i seksualnom uznemiravanju žena od strane lidera.

Inspekcija rada pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je više puta kontrolisala uslove u Juri, te svaki put ocenila da kompanija posluje u skladu sa zakonom, a da su njeni propusti minimalni.

Optužbe o problematičnim uslovima rada u Juri negiralo je i njeno poslovodstvo, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prilikom posete leskovačkoj fabrici Jure Vučić je poručio da to nije “ta užasna fabrika” već “najbolja fabrika”, da je “ponosan kako ona izgleda” i da “nigde nije video te čuvene pelene”.

Prema njegovim rečima, država Srbija je kompaniji Jura uplatila subvencije za zapošljavanje radnika u iznosu “od 27 do 28 miliona evra”.

Jura je, kako je kazao, ta sredstva “vratila u jednoj godini” kroz poreze i doprinose za novozaposlene.

Jedan toalet na 320 radnica i onda su pampers pelene logične

„Mi ne želimo da formiramo sindikalnu organizaciju u Juri i drugim problematičnim firmama jer znamo da će inicijator da ostane bez posla. Moramo da vodimo računa o tome, ne želimo da bilo čiju porodicu ostavimo na ulici. Dalibor Nikolić i drugi članovi našeg sindikata u takvim firmama su svesni da članstvo znači da mogu da dobiju otkaz. Ali, oni kažu: Baš me briga, hoću da se borim, neka me otpuste, otići ću da radim za 40.000 u Leoniju“, rekao je Veselinović početkom ove sedmice u Nišu na debati “Investitorima subvencije, a radnicima narušena radna prava”, koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju, uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme.

On je tada kazao da “niko nije direktno terao radnike u Juri da nose pelene”, ali da kada se ograniči korišćenje toaleta tako što se oni zaključaju, ili se na oglasnoj tabli pišu imena ljudi koji su nekoliko puta za vreme rada išli u toalet i zbog toga su ‘zdravstveno nesposobni’, onda radnici samoinicijativno počnu da ih nose, iz straha od gubitka posla ili ovakvih prozivki.

“Slična situacija postoji u još nekim firmama, kao što su turski Kaizen u Smederevu, u kojem radi 350 radnika, od kojih su 320 žene, a na raspolaganju im je samo jedan toalet, pa je logično da se žene odluče da nose pampers pelene. Nakon našeg oglašavanja, u fabriku je došla inspekcija rada, i to sa ekipom RTS-a, za koju je otvorena upravna zgrada u kojoj postoji više toaleta, a koje koriste samo administrativni radnici, dok su za sve ostale radnike nedostupni. I onda inspekcija zaključi da nema nikakvih problema osim što je ‘radnik na održavanju toaleta neadekvatno obučen za čišenje’, a RTS izvesti da je sve u redu“, rekao je on.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari