I lepo i korisno. A to se ne spaja baš često, rekla je „stalna čitateljka“ Danasa, koja je juče na štandu našeg lista u centru Niša kupila svoj primerak, a uz njega dobila poklon.

Zbog velike posete Nišlija naziv Danasove akcije – „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“ ispostavio se kao neadekvatan. Broj prodatih novina, koje su pratile poklonjene knjige, CD-ovi, DVD-jevi ili kesice „Don kafe“ i te kako je premašio „Hiljadu…“.

Oko našeg kombija i štanda na platou ispred Tržnog centra „Kalča“ ljudi su počeli masovnije da se tiskaju već posle devet časova. Nekima je bilo važno da uzmu novine, neki su birali knjige, dok je neke zanimala „samo kafa“. Uglavnom su svi dobili ono po šta su došli. Noseći prepoznatljive bele kese sa natpisom našeg lista sa štanda su odlazili mladi i stari, gospoda i „seljani“, političari i birači ili civili i uniformisani policajci. Glavna, Obrenovićeva ulica, kojom je povremeno „tekla reka ljudi“ sa takvim kesama, bila je u znaku Danasa.

Pored štanda, u bašti obližnjeg kafića, ekipa našeg lista pijuckala je kaficu, sok, sa prijateljima i saradnicima. Među prvima došao je direktor Internacionalnog džez festivala Nišvil Ivan Blagojević, jedan od „junaka“ jučerašnjeg Danasovog ovitka posvećenog ovoj manifestaciji. Ovogodišnji Nišvil počeo je 14. i trajaće do 19. avgusta, a na desetak njegovih stejdževa nastupiće oko 500 džezera, koji će imati 80 koncerata. „Sedište“ Nišvila biće u Nišu, a pojedini izvođači nastupaće i u Pirotu, Leskovcu, Vranju i Beogradu, gde će festival biti „izvezen“.

Sa našom ekipom družili su se i bivši predsednik centralne niške opštine Medijana Dragoslav Ćirković (DS), dekan Medicinskog fakulteta Milan Višnjić, funkcioneri LDP-a Predrag Jelenković i Dragan Aranđelović, direktor Studentske zadruge „Akter“ Dragan Stojanović, predstavnici UGS Nezavisnost… Štand je posetio i Dejan Andrejević, šef kabineta gradonačelnika Niša, koji je izrazio nadu da će Danas „dobro i profesionalno sarađivati i sa novom gradskom vlašću“. U kabinetu su prethodno najavili i posetu gradonačelnika Niša Zorana Perišića (SNS), ali je ona, ipak, izostala zbog niza sastanaka, među kojima je bilo i „neplaniranih“. Kako saznajemo, značajan deo radnog dana Perišić i saradnici proveli su „sa Rusima“, odnosno predstavnicima srpsko-ruskog Regionalnog centra za vanredne situacije, stacioniranog na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“.

– Danas je redak centralni medij, ako ne i jedini, koji ume da izađe „na teren“, među građane, za razliku od drugih koji „ne mrdaju“ iz Beograda. I to jeste važno za decentralizaciju Srbije. Gužva oko štanda govori da je dobro kada se izađe „među narod“. Ja sam, inače, od prvih dana čitalac Danasa. Čitam ga, zapravo, još dok je „bio“ Naša Borba. Smatram ga dobrim „nastavkom“ tih novina – profesionalan je, objektivan i kritičan, ali ne zlonameran, kaže Branislav Jovanović, republički poslanik, funkcioner URS-a i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada.

Dušan Milisavljević, republički poslanik (DS) i predsednik Odbora za zdravstvo u Skupštini Srbije, dodao je da takođe „redovno čita Danas, a vikendom ga ne propušta“. Dopada mu se što list posvećuje dužnu pažnju događajima širom Srbije, a ne samo u Beogradu, kao i što „ne štiti interes elite“ i „nema pardona ni prema kome“.- Danas je bio i ostao borac za demokratiju, to je činjenica – smatra on.

Zdravko Stojnić, analitičar Agencije za istraživanje javnog mnjenja „Lubris extra“, jedine te vrste južno od Beograda, podseća da istraživanja te agencije pokazuju da čitaoci u Nišu „imaju veliko poverenje“ u Danas, koji ozbiljno nastoji da objektivno isprati sve važnije društvene teme. On kaže da mu se dopada akcija „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“, koja „delom jeste komercijalna“, ali je i dobra prezentacija lista i kontakt sa čitaocima.

„Delom komercijalnu akciju“ posetile su i kolege. Na štand je došla ekipa Niške televizije, čiji je osnivač Skupština grada, koja je o njoj „propitivala“ predsednika Upravnog odbora Dan grafa Dušana Mitrovića. Za štandom ili baštenskim stolom bili su i novinari agencije Beta, dnevnika Blic i Večernje novosti, Radio Beograda, bosanske televizije Al džazira, australijskog radija CBS, Televizije Pet…

I mada je ekipa Danasa na štandu radila užurbano i vredno, na povratak za Beograd nije je stigao umor već mali viljuškar, koji se parkirao tik do kombija našeg lista. Stigao je kako bi na platou ispred Kalče montirao binu, odnosno „Matine stage“, na kojoj će od danas besplatno nastupati bendovi sa Nišvila. Bilo je vreme da se sklonimo pred džezerima koji su ovih dana neprikosnoveni „vladaoci“ Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari