Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović, načelnik Policijske uprave u Novom Sadu prekrečili su juče mural sa likom Ratka Mladića, koji je bio iscrtan na fasadi zgrade u dvorištu između Bulevara oslobođenja i ulice Save Kovačevića.

Njima su se priključili i funkcioneri i pristalice Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpskog pokreta obnove, koji su u istom dvorištu prekrečili grafite koji pozivaju na mržnju i nasilje. Akciji Prekrečimo novosadsku mržnju je pokrenuo Jovanović preko internet društvene mreže, a odazvalo se oko 300 Novosađana.

– Cilj akcije Prekrečimo novosadsku mržnju vrlo je jasan i nedvosmislen. Kao prvo, želimo da uklonimo svaki oblik mržnje, netrpeljivosti i pretnji sa ulica Novog Sada. Drugo, da pošaljemo jasan signal svima onima koji pišu ovakve grafite i prete, da to više ne mogu da rade i, kao treće, da ne prihvatamo ovakav društveni model ponašanja – izjavio je Jovanović.

On je dodao da je Novi Sad zasnovan na drugim vrednostima, „vrednostima suživota, toleranciji i razumevanju različitosti“.

– Podsetiću da smo 2007. godine jasno pokazali volju prema svim oblicima mržnje. Kada je bio zakazan neonacistički marš Nacionalnog stroja, mi smo se okupili i sprečili ih da marširaju ulicama Novog Sada. Isto ćemo uraditi i ubuduće. Ne možemo da dozvolimo da se ovako nešto širi Novim Sadom i da se na bilo koji način širi mržnja u Novom Sadu – poručio je Jovanović.

Mural sa likom Ratka Mladića dospeo je u žižu javnosti, nakon najave da će pevač iz Bosne i Hercegovine Dino Merlin održati koncerte u Beogradu. Tada su tokom noći napravljeni snimci, na kojima zamaskirani mladići ispred murala pale zastavu BiH-a, a potom i Turske. Pored murala ispisane su i poruke pretnje popularnom pevaču. Za sada nije poznato ko je nacrtao mural, uputio pretnje i palio zastave, a zamenik načelnika Policijske uprave Novi Sad Stevan Krstić, kaže da se odazvao akciji predsednika Skupštine grada pre svega kao građanin, da izrazi svoje razmišljanje i svoj stav povodom svakog oblika nasilja, bez obzira da li je ono učinjeno fizički, psihički ili putem poruka.

– Ne samo neko ko se bavi ovim poslom, već i kao čovek sam protiv svakog oblika mržnje i nasilja i mislim da svako od nas na ovaj način doprinosi razvijanju duha tolerancije, po čemu je naš grad prepoznatljiv – istakao je Krstić.

U akciji krečenja grafita mržnje, pored Jovanovića i Krstića, učestvovali su i predsednik LSV Nenad Čanak, zatim funkcioneri SPO Milan Đukić, Vladimir Jelić i Nemanja Starović.

– Ovo je sramota za Novi Sad. Pogledajte iza sebe, piše „Ubij Šiptare“, a ovde imate pretnje čoveku koji je došao da peva, a nije došao da preti. Ako se građani ne pobune i ne organizuju da pokažu da ne pristaju, onda ja ne znam ko treba da se organizuje i ko treba da na to ne pristaje – naveo je lider LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari