– Cene svinjskog mesa u Zrenjaninu pale su za 20 odsto u proteklih nedelju dana u odnosu na decembar i januar, pa se ono prodaje po ceni od 335 dinara za meso od buta, odnosno 310 dinara za krmenadlu i vrat što je pojeftinjenje od oko 30 dinara. Isti trend važi i za juneće meso.
Cene svežeg mesa formira slaba potražnja klaničara i otkupljivača, niske cene žive mere koje se kreću od 105 do 110 dinara i previsoki inputi, ukazuju i analize zrenjaninskog Instituta za poljopirevredu.
– Ne može se tačno reći šta je uticalo na pad cena živog mesa. Utisak je da je kriza veštačka. Kada je reč o stočarskoj proizvodnji, ona je u krizi i smanjuje se u poslednje dve godine. Stočni fond je smanjen za 30 odsto – kaže Gordana Aćimac, stručni saradnik Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu.
Posmatrano po stavkama šta je potrebno da šnicla stigne na trpezu, najveće učešće ima kukuruz kao glavna stočna hrana. Kukuruz se otkupljuje se za 10-11 dinara, što je cena za ratare niska, a za stočare previsoka.
– Kukuruz je skuplji nego jesenas i košta oko 11 dinara, ali on nije jedini koji učetvuje u proizvodnji tovljenika. Tu je sojina sačma, kao skupa industrijska biljka, zatim premiksi koji su uglavnom iz uvoza, a u cenu su uključeni i struja i grejanje. Puno stočara odustalo je od proizvodnje, naročito nakon prošlogodišnjih problema sa otkupom mleka. U ovom trenutku oko 300 svinja je pijavljeno za otkup, ali nema ko da ih preuzme – kaže Gordana Aćimac.
Prema nekim računicama, u srednjem Banatu trenutno se tovi oko 60.000 svinja na farmama u Sečnju, Farkaždinu, Zlatici, Krajišniku i kod privatnih stočara, što je drastično manje u odnosu na 2008. godinu. Stočari predlažu da Robne rezerve intervenišu i kupe 10.000 tona svežeg mesa, po ceni koja bi pokrila stvarne troškove tova, a to je 110 do 120 dinara po kilogramu žive mere.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


