29. januar 1825. Jevrem Obrenović iz Požarevca izveštava brata , kneza Miloša o okončanju „Đakove bune“. U Požarevcu su pogubljeni kao krivci Neša i Bogdan, trgovci iz Lučice, jer su pretili vojnicima koji su učestvovali u gušenju „Đakove bune“. Njihova imanja su konfiskovana i opljačkana, ali je jedan od krivaca Toša iz Velikog Gradišta pobegao u Austriju.


29. januar 1847. Rođen je Svetozar J. Gvozdić, ministar privrede, državni savetnik i poslanik Narodne skupštine. Svetozar Gvozdić je rođen u Požarevcu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravo je studirao na Velikoj školi u Beogradu, Minhenu, Hajdelbergu i Lajpcigu, a diplomatiju u Parizu.

30. januar 1825. Knez Miloš naredio je svojoj braći Jovanu i Jevremu, koji su se nalazili u Požarevcu posle gušenja „Đakove bune“ da dođu u Kragujevac kod njega. Jovan treba da sa sobom povede 10-do 15 najodabranijih kmetova iz Požarevačke nahije i odmah dođe u Svilajnac kod Milosava Zdravkovića, a odatle sanjim u Kragujevac gde će se održati Skupština.

30. januar 1841. Prvo požarevačko pozorište pod vođstvom Mojsila Živojinovića izvelo je pozorišnu predstavu „Romeo i Julija“. Bilo je to prerađeno delo nemačkog pisca Kristijana Feliksa Vajsea.

30. januar 1893. Naprednjačka stranka u Požarevcu, Okružni odbor održao je predizborni miting na kome su prisustvovali:Stevan Maksimović, požarevački advokat, predsednik Okružnog odbora, Stojan Pavlović Stojančić, predsednik opštine, vođa stranke Milutin Garašanin i general Horvatović

31. januar 1893. Radikali Požarevačkog okruga održali su predizborni miting u Požarevcu. Na mitingu je predsedavao Rista Popović, predsednik Okružnog odbora. Izbori su bili zakazani za 25. februar.

31. januar 1910. U Narodnoj skupštini Srbije narodni poslanik dr Stanojlo Vukčević održao je govor u Skupštini povodom specijalne debate o zajmu za železnicu. Građani Požarevca su oštro protestvovali zbog odluke vlade da ne gradi prugu Osipaonica-Požarevac.

31. januar 1914. Moderni bioskop u Požarevcu imao je na repertoaru: „Ženino srce“ i „Nevesta smrti“ drame u 3 dela.

01. februar 1828. Knez Miloš iz Požarevca izveštava Dimitrija Davidovića u Kragujevcu da je primio vest o smrti vanbračnog sina Gavrila. Moli Davidovića da uteši Jelenku „Malu gospođu“ i da joj se nađe pri ruci posle smrti sina Gavrila.

01. februar 1831. Nadzornik dvora kneza Miloša u Požarevcu izveštava kneza da je kneževa stoka na imanju „Morave“ (Ljubičeva)sva dobro i zdrava da je Morava opala i da je na dvoru u Požarevcu sveu najboljem redu.

02. februar 1828. Knez Miloš je u Požarevcu primio pismo od Jelenke „Male gospođe“ iz Kragujevca da mu je 30. januara umro vanbračni sin Gavrilo. Gavrilo je bio vanbračni sin kneza Miloša i Jelenke (druge -vanbračne njegove žene). „Pogreb je izvršen i po zakonu Božju što bolje biti može.“

02. februar 1832. Koca Marković izvestio je kneza Miloša o radu prve požarevačke bolnice. Saopštio mu je da je u bolnicu doveo Murata berberina da bolesnicima pušta krv i damu je za tri meseca isplatio 100 groša, ali da ga je zbog pijanstva isterao iz službe.

02. februar 1912. Održana je izborna sednica mesnog odbora Radikalne stranke u Požarevcu. Novoizabrana uprava mesnog odbora izgledala je ovako:Pavle Popović, advokat, Đorđe Davinić, trgovac, Jerotije Topalović, Vladimir P. Nikolajević, advokat, Đura Petković, šloser, Sreten Marković, opančar, Čeda Maksimović, učitelj, Ilija Nikolić, zemljoradnik i Milan Milivojević, zemljoradnik.

02. februar 1953. Umro je dr Vojislav Dulić, general-major, lekar. Dr Voja Dulić je rođen u Brežanu, gimnaziju je završio u Požarevcu, a Medicinski fakultet u Beogradu. U toku NOR-a od 1941. je u Kragujevačkom partizanskom odredu, a potom u Prvoj proleterskoj brigadi. Po oslobođenju bio je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, potom je na dužnosti u Generalštabu JNA. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih odlikovanja. Njegovo ime nosi Medicinska škola u Požarevcu kao i Opšta bolnica u Požarevcu.

03. februar 1825. Knez Miloš je naredio Josifu Milosavljeviću, požarevačkom knezu da čaršijani požarevački daju još jednu prostirku za muselimov konak u Požarevcu. Istovremeno naređeno im je da poprave i razbijeni konak Jovana Obrenovića, jer će i on (knez Miloš) za desetak dana doći u Požarevac da sve to vidi.

03. februar 1911. Veliki požar u centru Požarevca u dućanu Mihajla Rankovića. Vatra je pretila da proguta nekoliko susednih dućana usled pomanjkanja vode. Požarevački vatrogasci su jedva uspeli da ugase požar, ali je trgovačka radnja potpuno izgorela.

03. februar 1951. Izvedena je premijerna predstava „Hasanaginica“ u Narodnom pozorištu u Požarevcu. Reditelj je bio Miroljub Milanović, scenografiju je uradio Časlav Pavlović, a glavne uloge bile su poverene Desi Dimitrijević, Boži Kojiću i drugima.

04. februar 1933. Narodno pozorište Dunavske banovine iz Požarevca na gostovanju u Kragujevcu davalo je predstavzu „Imate li šta za carinu?“. Istu predstavu pozorište je davalo i 5. februara u Sali bioskopa „Pivnica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari