Za nepunih osam godina 38 tužbi za mobing 1

Od dana stupanja na snagu Zakona o zaštiti od zlostavljanja na radu, u Višem sudu u Smederevu usvojeno je šest zahteva po ovom osnovu, dva su odbijena i dvanaest je završeno odbacivanjem ili povlačenjem tužbe, dok su ostali u postupku, prenosi Podunavlje.info.

Koliko vremena prođe od podnošenja tužbe za zlostavljanje na radu, ili mobing, kako je kod nas već odomaćen naziv, do pravosnažne presude, koliki je „razumni rok“ za završetak postupka, koliko je po ovom osnovu bilo predmeta u Višem sudu u Smederevu od donošenja Zakona 2010. godine i kako su rešeni. Ova pitanja su prosleđena nadležnima.

Danica Matejić, Radmila Đaković, Dragana Marković, Dragana Jocić, Snežana Radosavljević, bivše matičarke u GU Smederevo, podnele su tužbu za mobing, ili zlostavljanje na radu, protiv Grada Smedereva, Gradske uprave Smederevo, Milijane Novaković, načelnice GU i Slađane Janićijević, načelnice Odeljenja za opštu upravu u GU Smederevo.

Od 18. januara 2017. godine, kada je tužba za zlostavljanje na radu stigla u Viši sud u Smederevu (prethodno se Osnovni sud oglasio nenadležnim), do danas, zakazano je deset ročišta. Poslednje je održano 4. aprila ove godine, a sledeće je zakazano za 26. april. Status predmeta je „nerešen“, potvrdio je portalu Podunavlje.info sudija Predrag Lukić, zadužen za postupanje po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

U međuvremenu je traženo izuzeće sudije Zorice Popović, ali je taj zahtev odbijen.

Kakva je dosadašnja godišnja statistika postupanja po tužbama za zlostavljanje na radu. Po ovom osnovu u periodu od 2010. do 2013. godine u Višem sudu u Smederevu nije bilo podnetih tužbi. Tokom 2014. zavedene su četiri tužbe i sva četiri predmeta su pravosnažno rešena. Naredne godine, 2015, po ovom osnovu podneto je deset tužbi i sve su pravosnažno rešene. U 2016. godini je bilo najviše, četrnaest tužbi, po kojima je 11 pravosnažno završeno, a tri postupka su još uvek u toku. Prošle, 2017. godine po istom osnovu je podneto osam tužbi, po kojima je postupak pravosnažno okončan u dva predmeta, a šest je još uvek u toku.  Od početka ove godine primljene su dve tužbe za zlostavljanje na radu i trenutno su nerešene.

Zlostavljanje, u smislu ovog zakona, jeste svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi zaposlenih kod poslodavca koje se ponavlja, a koje za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos ili otkaže ugovor o radu ili drugi ugovor.

Takođe, zlostavljanje u smislu ovog zakona, jeste i podsticanje ili navođenje drugih na ponašanje prethodno opisano.

Odredbe ovog zakona odnose se na poslodavce, zaposlene u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad, zakonom kojim se uređuju prava i obaveze državnih službenika i nameštenika i zakonom kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih u jedinicama teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na lica angažovana van radnog odnosa, kao što su lica koja obavljaju privremene i povremene poslove ili poslove po ugovoru o delu ili drugom ugovoru, lica na dopunskom radu, lica na stručnom osposobljavanju i usavršavanju kod poslodavca bez zasnivanja radnog odnosa, volontere i svako drugo lice koje po bilo kom osnovu učestvuje u radu poslodavca.

Odredbe ovog zakona primenjuju se i na slučajeve seksualnog uznemiravanja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari