Zašto ekološki aktivisti telima brane drveće u Novom Sadu i od koga? 1Foto: A. L.

Aktivisti Šodroš surviver kampa stali su pored stabala na strani Ribarskog ostva i čekaju da im radnici Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ pokažu dozvolu za seču. Radnici su se povukli sa te strane budućeg gradilišta i nisu radili. Za to vreme, preko puta dunavca, na Kameničkoj adi, njihove kolege posekle su nekoliko stabala.

Nakon nešto više od četiri sata čekanja radnici i policija povukli su se sa dela Ribarskog ostva gde su ih aktivisti sprečavali seču drveća.

Jovana Radević iz Šodroš surviver kampa kaže da je grupa drvoseča došla jutros oko 6.30 sati, kada su ih aktivisti zetekli i zatražili bilo kakvu potvrdu ili dozvolu za radove koje planiraju da preduzmu na ovoj lokaciji, ali to nisu dobili.

Onog trenutka kada su se aktivisti usprotivili seči drveća, šef ove grupe radnika je pozvao policiju da napravi zapisnik i vidi o čemu se radi.

Zašto ekološki aktivisti telima brane drveće u Novom Sadu i od koga? 2
Foto: A. L.

„Mi smo u proteklih dva sata zvali sve moguće institucije, od pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode preko nacionalnog inspektora za zaštitu prirode, do takozvanog ekološkog odeljenja u instancama MUP-a. Oni nas vrte sa jedne na drugu adresu i niko nam konkretno ne daje informacije kako mi da sprečimo ovaj masakr koji se iza nas dešava“, rekla je Radević.

Najvći problem je kako nastavlja je što mi sada zavise od dobre volje tužioca koji treba da proceni da li policija od „Vojvodinašuma“ treba da traži dozvolu za ove radove koji se sada dešavaju.

„Čuje se kako padaju stabla na Kameničkoj adi. Ne mogu da dočaram kakav je to osećaj. Da čovek seče drvo koje je ko zna koliko godina staro. To je monstruozno, on ne može to stablo ni da obgrli rukama. Ono pada zbog nečega za šta ljudi nemaju dozvolu, nije urađena strateška procena uticaja ovih radova na životnu stredinu. Nalazimo se u situaciji da se trudimo da štitimo zakon, a policija nas u tome sprečava. Kad policiji kažemo dajte nam papir za ove radove, oni kažu da nisu nadležni, ali i da nisu nadležni da ga traže od radnika. Da li to znači da kad meni dune ja mogu da uzmem motorku i krenem da sečem drveće”, nastavlja ova aktivistkinja.

Zašto ekološki aktivisti telima brane drveće u Novom Sadu i od koga? 3
Foto: A. L.

Problematično je da kako dodaje, niko ne bi smeo da seče stabla koja u sebi imaju duplje u kojima se gnezde ptice, slepi miševi i ostale strogo zaštićene vrste sve do 1. avgusta.

“Mi u suštini pokušavamo da alarmiramo javnost da dođe i da zajedno sprečimo ovo. Dok tužilac zaključi da li je ovo nelegalno ili ne, drveće će biti posečeno. Na kraju, nije problem most, nego dajte nam svu dokumentaciju i radite po procedurama”, zaključila je Radević.

Izradnja četvrtog mosta u Novom Sadu u produžetku Bulevara Evrope koji radi kineska kompanija CRBC, već devet meseci protiče uz protest ekoloških aktivista koji se protive seči drveća na Šodrošu, poslednjoj netaknutoj zelenoj oazi u gradu, kao i činjenici da nije prikupljena sva potrebna dokumentacija za ovaj posao.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari