Redovni remont bloka B1 Termoelektrane „Kostolac B“ u Drmnu, zvanično je završen 22. jula, narednog dana priključen je na mrežu elektroenergetskog sistema Srbije i već u jutarnjim časovima uspešno startovao maksimalnom mogućom snagom.


Direktor TE „Kostolac B“, Dragan Živić kaže da je remont bloka B1 protekao po planu i završen je nakon predviđenih trideset radnih dana. Blok će, do marta naredne godine, raditi punim kapacitetom, kada je planiran veliki, generalni remont. -Do 1. marta 2014. godine, uradiće se sve potrebne pripreme za generalni remont. U toku su javne nabavke preko kojih će se obezbediti rezervni delovi čiji je rok izrade duži, a usluge ćemo realizovati preko kineskog kredita. Imaćemo radove na turbogeneratorskom postrojenju sa Alstavom kao i sa drugim organizacijama sa kojima smo sarađivali na genaralnom remontu bloka B2.

Kako je za buduće radove potrebno nesmetano funkcionisanje bloka, neophodno je održavanje dovodnog kanala, dugog četiri kilometra, preko kojeg se oba bloka snabdevaju velikom količinom rashladne vode. Problem nastaje prilikom taloženja depozita kao i lakšeg plutajućeg materijala u kanalu, kada se protok vode drastično smanjuje, što na kraju rezultira i smanjenom proizvodnjom električne energije, objasnio je Živić, i dodao da je urađen projekat sa Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, kako bi ovaj problem bio uspešno rešen. -Pristupili smo izradi projekta da bismo uklonili depozit iz kanala koji se prethodnih godina taložio. Pronašli smo novo skladištenje otpadnog materijala koji se ranije, nakon prvobitnog čišćenja, nanovo vraćao u reku. Sada smo, po prvi put ove godine, odlučili da depozit lagerujemo na pepelištu gde će, jedna od tri kaseta, biti uspunjena istim. Stvaranje prohodnosti rashladne vode je od suštinskog značaja za ispravno funkcionisanje blokova termoelektrane, naročito u letnjoj sezoni, prilikom visokih dnevnih temperatura.

Do kraja ove godine, biće doneta i odluka o izgradnji bloka B3, koja sa sobom povlači plan proširenja jezera ispred crpne stanice. Samim tim posao oko uklanjanja rečnih nanosa će se udvostručiti a mnogo više sredstava biće uloženo kako bi se kanal sa rashladnom vodom doveo u projektovano stanje za potrebe novoizgrađenog bloka.

Pored pomenutog kanala rashladne vode, koristiti se i sirova voda preko bunara na čijim postrojenjima je remont takođe završen. U hemijskoj pripremi, obrađuje se i dnevno proizvede maksimalnih 200 kubika nemineralizovane vode za potrebe kotlova kao blokova B1 i B2. – Spremni smo za zimsku eksploataciju i za sve neophodne elemente prilikom rada oba bloka. Veliki, generalni remont na bloku B2 očekuje nas naredne godine, počeće 1. marta i trajaće trideset dana. Višemesečni remont bloka B1 predviđa se na period od marta do decembra iste godine, zaključio je direktor Dragan Živić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari