Javno preduzeće „Zavod za izgradnju grada“ (ZIG) pozvalo je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine (FKU) da ispuni svoje obaveze vezane za gradnju kanalizacione mreže u naseljima Rumenka, Kovilj i Budisava, preuzete potpisanim ugovorima u avgustu i oktobru 2010, odnosno u maju 2012. godine.


Prema navodima iz ZIG-a, FKU je obavezan da za izgradnju prečistača otpadnih voda u tom mestu obezbediti 237.790.927 dinara. Kao i u slučaju Kovilja i Budisave, ZIG je u tom poslu preuzeo poslove investitora, a gradnja je, po izboru FKU kao finansijera, poverena beogradskoj firmi „Milenijum tim“, koja je obustavila posao zbog neisplaćenog duga.

Takođe, Fond je preuzeo obavezu da sa 433 miliona dinara, u Kovilju finansira gradnju kanalizacione mreže u dužini od 46 kilometara, sa devet crpnih stanica. Do sada je završena izgradnja mreže i građevinski deo radova na crpnim stanicama.

– Važno je napomenuti da je FKU i u Kovilju birao izvođača radova – firmu „Bulevar kompani“ iz Novog Sada. Međutim, sredstva za izradu projektne dokumentacije Fond je dodelio Mesnoj zajednici, što je prouzrokovalo velik broj problema pri samoj izgradnji ove kanalizacije. Zbog svega toga, morali su da budu obavljeni obimni dodatni radovi u vrednosti od 16.619.402,39 dinara, pa je nova ukupna vrednost celog posla 449.619.402,39 dinara. Od toga, FKU je, do sada, isplatio 440.287.120 dinara, a u obavezi je da isplati još 9.632.322,39 dinara – stoji u saopštenju ZIG-a.

Iz ovog preduzeća tvrde i da u vezi sa izgradnjom kanalizacije u Budisavi, čija je cena radova 80.148.640 dinara, do danas od Fonda nije dobijena saglasnost za uvođenje izvođača u posao, te zbog navedenih stvari ZIG od FKU traži da do kraja ispuni sve obaveza koje je preuzeo navedenim ugovorima.

Na ovaj poziv ZIG-a iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine odgovorili su da on nije zakonski utemeljen, jer kako tvrde, sporni radovi nisu plaćeni upravo zbog neispunjenja procedura, radova koji nisu u skladu sa ugovorom, izmena projekata i veoma aljkavog vođenja projekata od strane ZIG-a. Oni navode i da je u više navrata nudio pomoć ZIG-u u razrešenju postojećih problema.

– Za radove u Rumenki Fond neće platiti radove sve dok se ne reši pravdanje avansa, isprave greške u prihvaćenoj ponudi, kao i dostavi dokumentacija od strane investitora kojom se dokazuje da je izvođač radova dostavio neophodno sredstvo finansijskog obezbeđenja u skladu sa ugovorom. U projektu izgradnje kanalizacione mreže u Kovilju Fond za kapitalna ulaganja APV je u skladu sa ugovorom o finansiranju ispunio sve svoje finansijske obaveze koje je imao. Dodatni radovi koje pominje ZIG nastali su kao posledica loše tehničke dokumentacije koju je pripremilo to preduzeće – kažu iz FKU uz konstataciju da oni nisu birali na svoju ruku izvođača radova, već je postupak javne nabavke sprovođen po ovlašćenju i tehničkoj dokumentaciji koju je tom prilikom pripremao investitor, odnosno ZIG.

U vezi sa projektom izgradnje kanalizacione mreže u Budisavi, iz Fonda tvrde da su još 13. januara izdali saglasnost na uvođenje izvođača u posao, „te su neopravdane optužbe ZIG-a da je Fond razlog zašto ne dolazi do napretka u realizaciji ovog posla“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari