Kako se kreću cene ribe i pečenja pred Nikoljdan? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MŠSKOV

Dok se Srbija priprema za obeležavanje Nikoljdana, najčešće slave u zemlji, domaćini se suočavaju sa pitanjem koliko će ih ove godine koštati slavska trpeza. Cene ribe, mesa i pića značajno variraju, pa je potrebno dobro se informisati pre kupovine.

Iako je sezona slava već uveliko u punom jeku, ove nedelje očekuje nas proslava Svetog Nikole, najčešće obeležavane slave u Srbiji.

Sveti Nikola obeležava se 19. decembra, što ove godine pada u petak. Mnogi građani tog dana slave, dok oni koji ne slave mahom odlaze na slavu.

Ono što je karakteristično za ovu slavu jeste da ona pada usred velikog božićnog posta, pa bi i hrana koja se servira trebalo da bude posna, iako to nije slučaj u svim domovima.

Proslava slave dobar je povod da se na jednom mestu okupe familija i prijatelji i da se u dobrom duhu provede kvalitetno zajedničko vreme.

Ipak, slava je u moderno doba postala i stvar prestiža, a kod Srba, kao tradicionalno domaćinskog naroda, vlada večiti strah da nečega ne zafali.

Zbog toga, slave mahom krase prepune i bogate trpeze, pune raznolike hrane i pića. Međutim, sve te đakonije koštaju, pa je za organizaciju slave često potrebno izdvojiti nekoliko stotina evra, ali to zavisi od količine hrane koja se kupuje, odnosno broja gostiju koji se očekuju.

Cene ribe, prasetine i jagnjetine

Što se tiče cena ribe, bez koje je teško zamisliti posnu slavu, one variraju u zavisnosti od vrste koju kupujete i naravno marketa, odnosno pijace gde ribu nabavljate.

Tako, prema podacima specijalizovanog sajta Cenoteka, šaran u proseku košta od 500 do 550 dinara po kilogramu, dok je oslić na nivou od 400 do 500 dinara po kilogramu. Sveža pastrmka je nešto skuplja i kreće se od 600 do 650 dinara.

Morske ribe poput orade i brancina značajno su skuplje i cene se kreću od 1.350 pa do 1.650 dinara, odnosno od 1.400 do 1.750 dinara. Za one sa još dubljim džepom, filet lososa po kilogramu košta više od 2.000 dinara.

Ukoliko se riba nosi na uslužno pečenje, ta usluga se dodatno naplaćuje još nekoliko stotina dinara po kilogramu.

One koji služe mrsnu hranu za ovu slavu zanimaju cene prasećeg i jagnjećeg pečenja.

Ako govorimo o pečenju koje se uzima gotovo i spremno za serviranje, kilogram prasetine kreće se u proseku od 2.200 do 2.500 dinara. Jagnjeće pečenje nešto je skuplje i u proseku se kreće od 3.000 do 3.500 dinara po kilogramu.

Ako se svinjsko meso kupuje u prodavnicama, kilogram svinjetine može se pronaći u proseku od 600 do 750 dinara. S druge strane, za kilogram jagnjetine potrebno je izdvojiti od 1.000 do 1.200 dinara u proseku. Dodatno, kilogram piletine kreće se od 250 do 350 dinara.

Što se tiče roštiljskog mesa, ćevapi koštaju od 700 do 800 dinara po kilogramu, kao i pljeskavice, dok je za roštiljske kobasice potrebno izdvojiti od 550 do 650 dinara.

Mesa, kao i slobodnih termina za pečenje još uvek ima. Međutim, kao i svake godine, savetuje se građanima da na vreme rezervišu ono šta žele i za koji dan i u koliko sati.

Ista je situacija sa ribom, ali ne treba čekati poslednji čas, jer velika tražnja pred Svetog Nikolu može da dovede do trenutnih nestašica.

Pivo, vino i sokovi

Pored mesa i druge hrane, domaćini žele da ponude gostima i bogat izbor pića – od piva, vina i rakije preko različitih sokova.

Popularni gazirani sokovi od 1,5 litara u proseku se kreću od 130 do 150 dinara. Za flašu od dve litre cene idu do 180 dinara.

Za 1,5 litara negaziranog soka od različitih vrsta voća potrebno je platiti od 100 do 250 dinara, dok 1,75 litara kisele vode košta između 60 i 80 dinara.

Što se tiče vina, tu je izbor šarenolik, a raspon cena je ogroman.

Pa je tako i crno i belo vino moguće kupiti za 300 dinara, ali isto tako možete ga platiti i nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od kvaliteta, proizvođača i samih preferencija onoga ko vino kupuje. Slično je i sa rakijama, gde litar ovog pića može da se kupi i za 600 dinara, dok i manja količina može koštati nekoliko hiljada.

Marketi nude i najrazličitiji izbor piva, pa je moguće pronaći dobar odnos cene i kvaliteta. Pola litre piva u limenci kreće se od 60 pa do 200 dinara, ali većina onih koja su najpopularnija u Srbiji koštaju između 80 i 100 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari