Postoji jedan kontinuitet u „faraonskom“ ponašanju vlasti, a reč je o upornom ignorisanju svih privrednih problema koje su bile obavezne, i dobro plaćene, da rešavaju. Nijedan zakon na tom koloseku u poslednjih 10 godina nije donesen. Naprotiv, privreda trenutno plaća 65 različitih obaveza i svakodnevno joj se pogoršavaju uslovi privređivanja. Zbog toga sam, u ime grupe privrednika zabrinutih za sudbinu zemlje, kao poslednji apel uputio pismo u Laponiju.


Dragi Deda Mraze,

Organizuj nam državu kojom vladaju institucije a ne partije, u kojoj vladaju profesionalci a ne stranački jurišnici, u kojoj obim crnog tržišta i sive ekonomije ne prelazi 50 odsto. Izvrši nam strukturnu poresku reformu, reformu javnog sektora, poboljšaj obrazovni nivo u državnim institucijama, donesi Zakon o zanatstvu, poboljšaj efikasnost rada sudova, smanji zelenaške kamatne stope na kredite, sprovedi do kraja giljotinu propisa. Razvlasti komunističku birokratiju i demokratske oligarhe, da kadrove ubuduće biramo među građanima a ne partijskim poslušnicima. Zabrani onima koji su na poziciji aktuelne vlasti upotrebu futura i suoči ih sa stvarnošću. Reci im da više neće biti jeftino posedovati a skupo zapošljavati….

Reci „demokratskim komunistima“ da ne prete više, inače ćemo javne nabavke staviti pod kontrolu i uštedeti državi milijardu evra. Izvršićemo licitaciju poslovnog prostora i državne imovine. Otećemo komunistima legate kojim nezakonito upravljaju. Počećemo i mi trošiti ono što zarađujemo. Nije to rezervisano samo za budžetske korisnike.

Mi znamo da ti znaš i možeš. Na sistematske probleme samo sistem može dati odgovore. Upozori one gore u zamku, da se milion nezaposlenih ne može zaposliti dovitljivim rešenjima. Reci im da kriza nije oluja koja dođe i prođe sama od sebe. Mnogo znanja, truda, rada i funkcionisanja sistema može privredu pokrenuti sa dna.

A ona je jadna i čemerna. Negativan saldo ima 30 odsto preduzeća. Dvostruko smo više dužni ove nego prošle godine. Kratkoročni subvencionisani krediti su omča oko vrata privrednika. U 58.000 blokiranih preduzeća i preduzetničkih radnji zaposleno je 128.000 radnika. Sto hiljada zaposlenih radnika ne prima platu duže od godinu dana. Svi privredni trendovi su i dalje negativni bez izgleda da se u narednoj godini bilo šta poboljša. Samo će izvoz blago rasti.

Vlast će i dalje privrednike i građane prezirati kao „neželjene“ svedoke sopstvene političke improvizacije.

Deda Mraze, iako nije moguće, s tobom barem ima nade. Sa faraonima nikako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari