Iako udruženja pčelara većgodinama upozoravaju da je tržište preplavljeno teglama punim štetnih sastojaka, koji se prodaju kao domaći med, inspekcija je tek uoči prvomajskih praznika otkrila razmere ovakvog sramnog odnosa prema proizvodnji hrane.
Naime, samo na području srednjeg Banata, veterinarski inspektori kontrolisali su šest velikih proizvođača meda, a zbog neodgovarajućeg kvaliteta iz prodaje su povukli velike količine ove namirnice. U uzorcima uzetim sa proizvodnih linija i u radnjama, pronađene su povećane količine saharoze i hidrometil-furfurola, jedinjenja koje je u većim količinama i tokom dužeg konzumiranja, štetno po ljudsko zdravlje. Problem nije nov, kažu u zrenjaninskom Udruženju pčelara, i ističu da je na dosadašnjim sajmovima meda inspekcija utvrđivala da je 60 odsto proizvoda neispravno, ali se na toj konstataciji sve i završavalo.
– Zajedničku akciju sa inspekcijom iniciralo je više pčelarskih udruženja, jer želimo da se odvoji rad pravih pčelara od lažnih proizvođača. Naš proizvod je kvalitetan i zdrav, može da se izvozi, ali ne u ovakvim uslovima kada se ne zna ko jesu pravi proizvođači – objašnjava Stevan Marinkov, predsednik udruženja pčelara Zrenjanina.
Kap koja je „prelila čašu“ inspektorima ali i proizvođačima meda bio je sumnjiv otkup invertovanog sirupa od kukuruza, koji se koristi u konditorskoj industriji. Pored pogona firme „Domaći med“ iz Torde, inspektori su kontrolisali rad jedne firme iz Zrenjanina koja se bavi otkupom meda, a na udaru inspekcije su se našli i „Hani med“ iz Smedereva, beogradski „Irikom“, „Maja promet“ i „Melpis med“ i „Aza“ iz Novog Sada. Kontrolom su bili obuhvaćeni samo veliki proizvođači, ali pčelari upozoravaju da se u kućnoj radinosti još uvek proizvode velike količine veštačkog meda bez ikakvog nadzora. Proizvođači meda objašnjavaju da se u teglama sa falsifikovanom namirnicom nalazi samo 7,5 odsto svežeg meda, dok ostatak proizvoda sadrži sirup od kristal šećera, 18 odsto vode i malo sirćetne kiseline. Kako je utvrdila inspekcija, neki proizvođači čak su dodavali arome čaja kako bi veštački med imao prirodniji ukus.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


