Samo pet odsto građana Srbije koji su odlučili da ove godine letuju u Crnoj Gori ići će preko turističke agencije, dok je znatno veći broj onih koji će na more otputovati u sopstvenom aranžmanu, pokazuju podaci Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Iako je Crna Gora uvrštena u spisak destinacija koje agencije u Srbiji imaju u svojoj ponudi, svakako se ne može svrstati u red onih koje im donose profit. Jer nepisano je pravilo da Srbi na Crnogorsko primorje odlaze sopstvenim kolima, ređe vozom i autobusom, i tamo borave u svojim kućama ili vikendicama (eventualno u kućama svojih prijatelja, rođaka ili kumova). Provereni način pronalaženja idealnog mesta za odmor na Crnogorskom primorju i dalje je preporuka, mada je sve više onih koji se oglašavaju na specijalizovanim sajtovima, gde se može naći sve – od fotografije mesta, sadržaja koji kuća nudi, do cene smeštaja.

BOKA KOTORSKA

Boka Kotorska nije samo top destinacija stranih turista. I gosti iz Srbije, naravno oni sa dubljim džepom, rado pohode gradove smeštene u ovom zalivu. Osim bisera ovog dela primorja – Kotora, pažnju turista privlače i gradovi poput Tivta ili Herceg Novog, u kojima, osim plaže, može da se pronađe i neko mesto za dobar noćni provod. Za one koji bi da izbegnu gužvu idealne su skrovite uvale u mestima koja imaju tek po nekoliko desetina stanovnika. Upravo u jednom takvom – Baošićima, dan u apartmanu udaljenom 80 metara od plaže košta od 30 do 40 evra. Nešto dalje od mora mesto u apartmanu može da se nađe i za 10 evra. Smeštaj s pogledom na more, ali bez balkona, u Perastu košta 60 evra dnevno. Za one sa plićim džepom u ponudi je kuća na obali mora, koja se može iznajmiti za 15 do 20 evra dnevno. Noću apartmanu u Dobroti košta 20 evra, a u vili na plaži i do 45 evra.

Cene u apartmanima u Tivtu kreću se od 20 do 45 evra po danu, u nekim delovima grada cena za studio je 25 evra, dok za 40 evra dnevno može da se iznajmi ceo dvosoban stan. Nedaleko od Tivta, u Krašićima, smeštaj po osobi u apartmanu košta od 10 do 12 evra. Apartmani u Kotoru mogu da se iznajme i za 40 evra dnevno, ali u ponudi su i luksuznije varijante, koje koštaju od 80 do 100 evra. Manji apartmani u Herceg Novom mogu se naći i za 35 evra dnevno, a veći za 40 evra, dok za boravak u dvokrevetnoj sobi treba izdvojiti od 20 do 24 evra. Smeštaj u sobama u Igalu je od pet do 10 evra, ali i u ovom gradiću, kao i u susednom Herceg Novom, može da se iznajmi ceo stan u zgradi, za 45 do 100 evra, u zavisnosti od toga koliko soba ima, na kom je spratu i u kakvom stanju.

SUTOMORE I PETROVAC

Baš kao što je mali procenat onih koji koriste usluge agencije da bi otišli u Crnu Goru, malo je i onih koji odsedaju u hotelima. Međutim, čak i pojedini hoteli, poput nekih u Sutomoru, nude povoljne cene – 17 evra dnevno po osobi. U ovom mestu može da se nađe i apartman za 29 evra, dok jedna noću Petrovcu košta od sedam do 15, odnosno 20 evra po osobi, u zavisnosti da li se odlučujete za studio, apartman ili dvokrevetnu sobu. Za studio u Petrovcu treba izdvojiti 50 do 60 evra, trokrevetni i četvorokrevetni su 80, odnosno 95 evra po danu.

BAR I ULCINJ

Na 200 metara od mora u Baru luksuzni apartmani tokom jula i avgusta mogu da se nađu za 30 evra po danu, dok je najveća ponuda onih koji koštaju od 35 do 50 evra dnevno. Ovi skuplji su obično blizu mora, ili sa pogledom na more. Međutim, u kućama može da se nađe smeštaj i za sedam evra po osobi dnevno. Isto toliko, a najviše 10 evra, košta smeštaj u privatnim vilama u Ulcinju. Na sve popularnijoj među srpskim turistima Adi Bojani smeštaj u apartmanima koji su na kilometar od plaže košta od 15 do 30 evra. Nešto skuplji su oni na samoj obali mora, koji se mogu iznajmiti za 40, ali i za 100 evra.

Treba podsetiti da je plaćanje boravišne takse obavezno. Taksa za odrasle košta 1,30 evra, deca od 12 do 18 godina plaćaju 0,90 evra dnevno, dok se za decu do 12 godina ne plaća taksa, ali se plaća osiguranje od 0,50 evra. Više informacija o smeštaju i celokupnoj turističkoj ponudi Crne Gore u ovoj sezoni može da se nađe na sajtovima http://www.montenegro.travel/me, http://www.smestaj.me, www.jeftinaletovanja.info, www.apartmani-crnagora.net, www.gdenamore.com

 

Šta još treba videti

Sudeći prema preporukama Crnogorske turističke organizacije, Boka i Budvanska rivijera nisu jedine turističke atrakcije koje treba videti. Crnogorci se ponose manastirom Ostrog, koji se nalazi na 900 metara nadmorske visine u prirodnoj pećini. Tamo gde se sudaraju planine Durmitor i Vojnik nalazi se još jedno čudo prirode – kanjon Nevidio, a nedaleko od mora je i Skadarsko jezero, najveća slatkovodna površina na Balkanu. Prokletije, Tara, ali i brdo Šipčanik, kraj Podgorice, takođe su mesta koja ne bi trebalo zaobići. Posebnu atrakciju predstavlja novi, luksuzni kompleks u Tivtu, Porto Montenegro.

Jaz – najbolja plaža u Evropi

Lonli planet proglasio je Jaz najboljom evropskom plažom. Na drugom mestu je plaža Peniše u Portugalu, potom Rondinara na Korzici i Kale Golorice na Sardiniji.“Zaboravite odmor u Španiji i Grčkoj, Crna Gora je ta koja ima najbolju evropsku plažu“, navodi ovaj sajt. Lonli planet opisuje Jaz kao jednu od najdužih peščanih plaža u Crnoj Gori. Zanimljivo je da će Jaz i ove godine biti domaćin Si dens festivala, koji se održava od 15. do 17. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari