Za većinu investicionih fondova protekla nedelja bila je jedna od lošijih u ovoj godini. Pored osetnog pada ukupne imovine, čak deset, od ukupno petnaest, fondova nedelju završava u minusu. Ukupna imovina otvorenih investicionih fondova „istopila“ se za 6,28 odsto i 26. septembra iznosila je 1.968.806.106,27 dinara. Najveći rast vrednosti imovine zabeležio je Rajfajzen vorld, a najveći pad Kombank infond.


Pobednik nedelje – Rajfajzen vorld – ostvario je skroman prinos od 0,59 odsto, dok je najveći minus od 2,92 odsto, zabeležio fond Trijumf. U grupi fondova rasta vrednosti imovine samo dva završava u plusu, dok je pet bilo u minusu. Iza pobednika nedelje našao se Ilirika dinamik, čija je vrednost investicione jedinice zabeležila skroman skok od 0,27 odsto. Ostali fondovi iz ove grupe beleže negativne rezultate. Osim Trijumfa koji je na nedeljnom nivou izgubio 2,92 odsto, i Ilirika global beleži minus od 0,79 odsto, Fima proaktiv „knjiži“ pad od 0,47 odsto, a Kombank infond i Ilirika gold beleže minuse od 0,41 odsto, odnosno 0,03 odsto.

Fondovi očuvanja vrednosti imovine zabeležili su nešto bolje rezultate. U minusu su bili Erste euro keš (pad od 0,05 odsto) i Citadel novčani (pad od 0,07 odsto). Na pozitivnoj strani našli su se Rajfajzen keš (rast od 0,22 odsto), zatim Erste keš (rast od 0,20 odsto) i lirika keš koji beleži rast od 0,16 odsto. Sva tri balansirana fonda beleže negativne rezultate – Ilirika plus završava u minusu od 1,95 odsto, Trijumf balans u minusu od 0,47 odsto, dok Erste euro balansid 35 beleži pad od 0,04 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari