Sva 84 radnika, koliko ih je preostalo u FAP Livnici u Prijepolju prijavilo se za odlazak iz preduzeća na osnovu socijalnog programa, upućenog nadležnim ministarstvima Vlade Srbije koja će doneti konačnu odluku o njegovoj opravdanosti i odobriti sredstva za isplatu otpremnina. U ponudi su tri opcije a većina se opredelila za onu koja podrazumeva isplatu otpremnine od 200 evra po godini staža.

No, bez obzira što će „Livnica“ ostati bez radnika to ne znači i gašenje preduzeća, a rano je reći i da će uslediti stečaj. Postoje realne šanse da nekada najstabilniji kolektiv u Prijepolju preživi i nastavi proizvodnju. Naime, predstoji donošenje programa reorganizacije preduzeća koji podrazumeva održivo poslovanje, što znači da preduzeće mora da ima svoj proizvod i poznatog kupca i samo neophodan broj radnika.

Direktor preduzeća Željko Ružić kaže da „Livnica“ ima sve uslove za održivo poslovanje. Pre svega ima proizvod i sigurnog kupca, a za normalno funkcionisanje bilo bi dovoljno 30 do 50 radnika. Na tom planu oslonili bi se pre svega na svoje bivše radnike, ali samo one koji su neophodni u procesu proizvodnje i koji su spremni da prihvate nova pravila ponašanja kada je u pitanju odgovornost i odnos prema radu.

„Livnica“ je u ovom trenutku opterećena neizmirenim obavezama, a čak 90 odsto su dugovanja državnim institucijama. Pre svega reč je o neizmirenim porezima i doprinosima kao i neplaćenim računima Elektroprivredi. Kakav će epilog biti znaće se za dva do tri meseca, ali čak i da ovaj program dobije zeleno svetlo to će i dalje biti privremeno rešenje. Konačno rešenje je privatizacija. Na žalost, velika očekivanja da će internacionalna korporacija „Prevent grupa“ iz Bosne i Hercegovine kupiti ovaj pogon i uz ulaganja i novu opremu plasirati proizvode uz pokretanje nove proizvodne linije i zapošljavanje 500 radnika, nisu ispunjena, iako je ta ponuda ocenjena na svim nivoima kao najozbiljnija i u javnosti se, samo pre godinu dana, predstavljalo da je već sve spremno za privatizaciju „Livnice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari