Stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu je na zabrinjavajuće visokom nivou, ocenjeno je na Forumu organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana, koji je organizovao Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESK).

Konstatovano je, takođe, da je u Srbiji svaka druga mlada osoba na tržištu rada bez posla, dok je na Kosovu i u Bosni i Hercegovini situacija još alarmantnija. Preciznije rečeno, u Srbiji je bez posla oko 190.000 mladih od 20 do 29 godina, a u BiH njih oko 180.000 čeka na posao. Izraženo u procentima nezaposlenost među mladima u Srbiji iznosi 50 odsto, a u BiH i na Kosovu premašuje 60 odsto. Sa ovog skupa poručeno je da bi Brisel trebalo da pomogne u rešavanju ovog problema proširenjem programa Garancija za mlade i na države koje su u fazi pristupanja Evropskoj uniji, gde je nezaposlenost mlađe populacije takođe veliki problem – bez posla je u proseku 23,1 odsto mladih, dok je u Španiji i Grčkoj bez radnog mesta više od 50 odsto omladine.

Mauricio Dirksens, predstavnik Međunarodne organizacije rada (MOR), upozorava da nije reč o privremenom problemu sa kojim se mladi suočavaju nakon završetka školovanja, već o mnogo ozbiljnijoj situaciji, „jer koliko brzo ne pronađu posao, zapadnu u dugotrajnu nezaposlenost“.

– Problem je i u tipu posla koji se nudi mladima. Oni su češće u sivoj zoni, uz male plate i težak prelazak na stalni posao. Takvoj situaciji, koja se povezuje i sa nezadovoljstvom i lošim zdravljem, izloženiji su neobrazovani. Tako, recimo, u Makedoniji u sivoj zoni je angažovano čak 70 odsto mladih sa osnovnim obrazovanjem, ili bez ikakve diplome – ističe Dirksens, koji je u MOR zadužen za Centralnu i Istočnu Evropu.

Dirksens, kao i drugi učesnici skupa, preporučuju socijalni dijalog kao jedan od načina za rešavanje problema. Dijalog omogućava da se kroz konsultacije pridobije široka podrška za politike, smanjuje šanse od sukoba i povećava šanse za dobru primenu propisa. Dirksens je poručio da ne treba imati preterana očekivanja od uvođenja fleksibilnijih radnih propisa jer, kako je naveo, nema mnogo pokazatelja koji ukazuju na njihov pozitivan uticaj na zapošljavanje. U smanjenju nameta na rad treba pronaći pravi balans da se ne bi otišlo u drugu krajnost i podstaklo stvaranje loše plaćenih radnih mesta.

 

Alarmantan podatak

– U Srbiji je ostvaren mali pomak u smanjenju stope nezaposlenosti. Međutim, situacija je veoma loša kada je reč o mladima. Veoma smo nezadovoljni jer podaci govore da je u Srbiji nezaposleno 90.000 mladih od 20 do 24 godine i 100.000 mladih od 25 do 29 godina. Ohrabruje činjenica da Ministarstvo rada i socijalne politike priprema strategija o zapošljavanju i afirmaciji mladih kao nosilaca budućeg razvoja – izjavio je Aleksandar Gračanac, predstavnik Privredne komore Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari