Da li će sindikati i radnici fabrika odbrambene industrije Srbije (OIS), uprkos činjenici da se tokom prošlonedeljnih pregovora sa nadležnima gotovo ni oko čega nisu dogovorili, poslušati poruku ministra odbrane Bratislava Gašića „da nemaju razloga za štrajk“ i odustati od za sutra najavljene jednosatne obustave rada, znaće se, najverovatnije – danas.


– Sindikati odbrambene industrije zajednički će odlučiti o daljim aktivnostima, ali će pregovori sa ministrom Gašićem i nadležnima u Ministarstvu odbrane biti nastavljeni, jer ima još mnogo otvorenih pitanja o kojima moramo da razgovaramo. Naš ključni zahtev je da radnici iz ove grane budu izuzeti iz odluke o smanjenju plata za deset odsto, ali je gotovo izvesno da će ostati neispunjen, pošto je Vlada tu svoju inicijativu ozakonila – kaže za Danas predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić.

Inače, sindikalna rukovodstva već su pregovarala sa ministrom Gašićem, koji je posle tih razgovora izjavio kako je država dosta pomogla domaćoj vojnoj industriji, ali je i dalje neizvesno da će se on založiti za predlog da preduzeća iz te grane dobiju status delatnosti od posebnog značaja i da se vrate u sferu vojnoprivredne delatnosti, s obzirom na to da su pod direktnom ingerencijom Ministarstva odbrane. Sindikati su tražili i da se novac za modernizaciju fabrika odvoji iz vojnog budžeta, ili da se za te namene obezbedi fond za kreditiranje sa povoljnim rokovima vraćanja. Oružarski sindikati od nadležnih su tražili i hitnu konverziju neizmirenih obaveza fabrika u državni kapital, te da se preduzećima OIS odobri angažovanje najneophodnijih kadrova, jer su zbog zabrane zapošljavanja „životi mnogih radnika fabrika OIS ugroženi“, a onemogućena je i primopredaja znanja, posebno kod zaposlenih sa visokom stručnom spremom.

– Proizvodnja preduzeća OIS izvozi se u zemlje širom sveta, a prošlogodišnji plasman proizvoda svih fabrika na inostranim tržištima vredan je više od 200 miliona dolara. Uz to, firme su tokom tri prethodne godine, isporukom znanja i opreme, te projektovanjem i izgradnjom objekata vojne namene, u azijske i afričke zemlje izvezle i vojni inženjering u vrednosti od 120 miliona dolara. S druge strane, fabrike OIS imaju nenaplaćena potraživanja za ranije izvezeno oružje i municiju, koja su već dostigla 300 miliona dolara – tvrde sindikalci.

Razoreno

Fabrike OIS zapošljavaju oko 8.000 radnika, čija je prosečna starost iznad 50 godina, i koji u proseku imaju oko 27 godina radnog staža. Sve fabrike u većinskom su vlasništvu države, a vrednost preostalog društvenog kapitala u njima procenjuje se na oko sedam milijardi dinara. Osim užičkog Prvog partizana, sve ostale domaće vojne fabrike su, u proleće 1999, pretrpele teška razaranja, jer ih je avijacija NATO alijanse gađala sa više od 200 projektila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari