Osiguravajuće kuće poslušale NBS: pojeftinjuju premije autoosiguranja 1foto FoNet Milica Vučković

„Sva društva za osiguranje koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti obavestila su Narodnu banku Srbije da će postupiti u skladu sa dopisom regulatora i tu premiju u najkraćem roku vratiti na prethodni nivo“, saopštila je danas NBS.

Pored naloga da se cene vrate na nivo pre poskupljenja, NBS očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će vratiti novac klijentima kojima su naplaćene neosnovano veće premije od 1. avgusta.

Osiguravajuće kuće povećale su premiju obaveznog autoosiguranja u proseku za oko 22 odsto.

NBS je zapretila pokretanjem nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija uz primenu drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Narodna banka Srbije je juče na vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim onemogućava da se ovakve okolnosti ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja.

To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija uz dostavljanje dokumenta kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, posebno uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje ovakvih situacija u budućnosti.

Isto tako, Narodna banka Srbije je propisom predvidela viši stepen odgovornosti članova uprave i ovlašćenih aktuara u društvima za osiguranje koji učestvuju u donošenju navedenih odluka.

„Narodna banka Srbije preduzela je navedene mere u skladu sa naporima svih nosilaca ekonomske politike u državi da se očuvaju stabilnost i životni standard građana u postojećim nimalo jednostavnim okolnostima. Ako svako u okviru svojih nadležnosti bude pažljivo odmeravao svoje odluke, lakše ćemo prebroditi probleme“, izjavila je guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.