Profesionalno udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije veoma su zabrinuti zbog odluke Poreske uprave da zbog neprimenjivanja Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, beogradskom listu Danas odmeri kaznu od pet miliona dinara, saopšteno je iz tih udruženja.

Indikativno je da su se na meti inspektora našle novine prepoznatljive po svojoj profesionalnoj uređivačkoj politici i stranicama otvorenim za sve političke opcije i stavove. Kažnjavanje Danasa može se čitati i kao poruka ostalim redakcijama, tim pre što nijedna medijska kuća, prema našim saznanjima, do sada nije bila izložena ovakvoj vrsti provere poreskih inspektora. Beogradski dnevnik inače bio je i devedesetih godina drakonski kažnjen, tada po osnovu Zakona o informisanju.

PROUNS i SINOS pozivaju nadležne inspekcije da provere i da li vlasnici medijskih kuća poštuju zakon kada je reč o potpisanim ugovorima sa radnicima, uplaćenim doprinosima za penziono i zdravstveno osiguranje i redovnoj isplati zarada. Javna je tajna da među onima koji ignorišu svoje zakonske obaveze prednjače upravo mediji koje javnost ocenjuje kao „ bliske vlastima“, kažu u novinarskim udruženjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari