Optimista sam kada je reč o ekonomskom razvoju Srbije. Taj proces će se, istini za volju, odvijati na duže staze, s obzirom na to da je potrebno da na tom putu Srbija sprovede još neke reforme. Ipak, smatram da vaša zemlja može da ima perspektivnu ekonomsku budućnosti, kao i mesto u porodici članica Evropske unije – rekao je Alen Rišar, specijalni predstavnik Francuske za ekonomske odnose sa Balkanom.

Ove konstatacije Rišar, koji je i član Senata (niz godina obavljao je funkciju ministra odbrane Francuske), izrekao je prilikom susreta sa novinarima beogradskih redakcija koji su, na poziv Ministarstva inostranih poslova Francuske, boravili u Parizu. Prema njegovim procenama, osnovni problem sa kojim mora da se izbori srpska ekonomija jeste povećanje privrednog rasta, jer je to preduslov za bolji i kvalitetniji život građana.

– Realizaciji tog cilja umnogome mogu da doprinesu i strane investicije, između ostalog i francuske. Neke francuske kompanije su već prisutne, dok druge žele da dođu na tržište Srbije. Mi u Francuskoj veoma vodimo računa o ekonomskoj saradnji sa drugim zemljama. Da bi se ta saradnja odvijala na pravi način potrebno je ojačati ekonomsku diplomatiju, odnosno osnažiti poziciju takozvanih ekonomskih ambasadora. Upravo na fonu takve politike prema prostoru Balkana u Francuskoj je uspostavljena funkcija specijalnog predstavnika za ekonomske odnose koju trenutno obavljam ja – objašnjava Rišar.

Naš sagovornik tvrdi da je za pospešivanje stranih investicija neophodno da kompanije koje nameravaju da ulažu imaju predstavu da na srpskom tržištu vladaju pravila slobodne konkurencije, kao i da će se investicija isplatiti – na obostrano zadovoljstvo.

– Da bi se ti preduslovi stvorili potrebno je da se usvoji set reformskih zakona čije je donošenje sada u proceduri. Uveren sam da će nakon toga uslediti brži privredni rast i povećanje životnog standarda građana Srbije, kao i da će još veći broj francuskih kompanija biti zainteresovan za ulaganje u vašu zemlju – naglasio je Rišar.

Novinari iz Srbije su za vreme boravka u Parizu imali priliku da se sretnu i sa Filipom Dimonom, savetnikom državnog sekretara za saobraćaj, i Fransoa Pižoom, direktorom odeljenja za Balkan u Direkciji za kontinentalnu Evropu Ministarstva inostranih poslova Francuske, kao i sa predstavnicima brojnih francuskih kompanija. Sastanci su održani u kompaniji Ežis, specijalizovanoj za inženjering, projektovanje i operacije koja je, između ostalog, radila studiju izvodljivosti o opravdanosti izgradnje metroa u Beogradu, kao i kompaniji Alstom, zainteresovanoj za realizaciju tog projekta. Novinari iz Srbije su posetili i postrojenje fabrike Veolia, u okolini Brisela, koja kontroliše preradu i praćenje kvaliteta vode od njenog sakupljanja na prirodnom izvorištu do vraćanja u životnu sredinu. Obišli smo i Centar za valorizaciju otpada CNIM u mestu Triverval-Grinjon, eko-kvart u Parizu Dokove Sen Uena, Institut za delegiranu upravu, gde nam je predstavljen princip koncesije u javnim servisima. Kako u praksi funcioniše javno-privatno partnerstvo mogli smo da se uverimo na primerima mreže za prečišćavanje vode i gradskog osvetljenja između grada Plesis Robinson i Veolie, a pozitivna iskustva zabeležena su i u Međunarodnoj kancelariji za vodu u Parizu.

Javno-privatno partnerstvo kao preporuka

– Za srpsku privredu mogla bi da budu interesantna neka od rešenja koja se primenjuju u ekonomskom životu Francuske. Posebno bih ukazao na uspešne primere javno-privatnog partnerstva koje je u Francuskoj veoma rasprostranjeno i razvijeno. Naglasio bih, takođe, da su diplomatski i ekonomski odnosi između Francuske i Srbije tradicionalno prijateljski i da će zvanični Pariz, u saradnji sa vladom u Beogradu, i u narednom periodu nastojati da ta saradnja bude još uspešnija – poručio je Rišar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari